Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Bakstreversk og skadelig

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon
  • Verden er sjuk og har fått diagnosen feber. Gjennomsnittstemperaturen på jorda vil stige med opptil 5,8 grader innen århundret er over, sier forskerne, dersom ikke utslippene av klimagasser avtar. De roper på behandling, men verdens ledere synes medisinen er for dyr. I fire dager, og uten nevneverdig hell, har miljøvernministrer fra 178 land forsøkt å redde stumpene av Kyoto-avtalen. En ny legetime er satt av i Marokko i slutten av oktober.
  • Samtidig dør 1100 mennesker i klimakatastrofer hver eneste uke. Røde Kors la i slutten av juni fram sin årlige katastroferapport, som viser at menneskeskapte klimaendringer allerede har bidratt til at denne typen naturkatastrofer er fordoblet på fire år. USA er den største miljøsinken, og står for en firedel av de totale klimagassutslippene i verden. Allerede i mars meldte USA seg ut av klimaforhandlingene.
  • Men miljøvernministrene i Bonn har heller ingen grunn til å slå seg på brystet. Kyoto-avtalen fra 1997 forpliktet industriland til å redusere utslippene av drivhusgasser med 5,2 prosent i forhold til 1990-nivået innen 2012. På forhandlingsbordet i Bonn lå det i går et utvannet kompromissforslag, som i henhold til utregninger fra Verdens Naturfond satte ned målet til beskjedne 1,8 prosent reduksjon. Uansett om avtalen skulle bli ratifisert, har den begrenset verdi. Ifølge FNs klimapanel må vi ha opp mot 80 prosent reduksjon for å snu utviklingen.
  • Men det er viktig å løfte blikket over krangelen i Bonn. Det må helt nye tanker til hos verdens politiske ledere, tanker som ikke bare ser miljø som kostnader, men også øyner muligheter for betydelige inntekter. Miljøvennlig teknologi er framtidas teknologi og vil også komme til å lønne seg. Allerede i dag eksisterer det et marked for miljøvennlige varer. Den som kommer seg først til mølla, vil få et svært gunstig konkurransefortrinn, og sinkene vil tape. Framtidas løsninger forutsetter ingen global avtale, med eller uten USA, men det ville naturligvis ha vært en fordel.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media