Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Bakterie-alarm

Bakterieutbruddet på Ullevål skaper frykt, og ekspertene kan ikke berolige oss: Infeksjoner med antibiotikaresistente gule stafylokokker er nesten tredoblet fra 1997 til 1998. Og de farligste bakteriene er ikke kommet til Norge - ennå.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Isolatene sjekket i går

- Tallene hittil i år ligger på fjorårets høye nivå, sier overlege Viggo Hasseltvedt ved Folkehelsa. De registrerer infeksjoner med følgende antibiotikaresistente bakterier:

  • Meticillinresistente gule stafylokokker (MRSA)

Gule stafylokokker kan gi hudinfeksjoner og urinveisinfeksjoner. De kan i enkelte tilfeller forårsake blodforgiftning og andre alvorlige infeksjoner.

  • Penicillinresistente pneumokokker (PRP)

Pneumokokker kan forårsake betennelse i lunger, ører, bihuler, samt hjernehinnebetennelse.

  • Vancomycinresistente enterokokker (VRE)

Enterokokker kan gi tarminfeksjoner.

MRSA-infeksjoner har økt fra 25 tilfeller i 1997 til 63 i 1998.

- De fleste med MRSA-infeksjon er smittet utenlands. Men antallet innenlandssmittede økte kraftig i 1998. Vi ser også en økning av tilfeller smittet utenfor sykehus, sier Hasseltvedt.

Folkehelsa har registrert totalt 12 tilfeller av PRP siden målingene startet i 1995. VRE-infeksjoner er meget sjeldne. Tre tilfeller, alle i Hordaland, er meldt siden målingene startet i 1996.

- Bakteriene kan spres ved dårlig håndhygiene og trangboddhet på sykehusene, sier Hasseltvedt.

Superbakterier

En annen alvorlig bakterieinfeksjon er streptokokk A-sykdom.

- Streptokokker gruppe A er aldri resistente overfor penicillin. Problemet er å starte behandlingen tidsnok. Et streptokokk A-utbrudd ved et sykehus kan være meget alvorlig, sier Hasseltvedt.

I Japan og USA er det funnet superresistente gule stafylokokker (VISA) som ikke kan behandles med spesialmedikamentet vancomycin. En nylig publisert artikkel i tidsskriftet New England Journal of Medicine beskriver tre tilfeller av superbakterien. Alle pasientene døde.

- Hvis ikke legemiddelindustrien klarer å framstille nye antibiotika, vil vi få store problemer i framtida fordi stadig flere bakterier kan utvikle totalresistens, sier overlege Hasseltvedt.

Minst mulig antibiotika

Avdelingsoverlege ved infeksjonsmedisinsk avdeling, Oddbjørn Brubak, mener en av de viktigste årsakene til resistens er ukritisk bruk av antibiotika.

- Norge er en idyll i forhold til mange andre land, sier han.

Likevel er han klar i helseanbefalingene:

  • Bruk minst mulig antibiotika.
  • Foreldre skal ikke mase seg til en antibiotikakur for barna sine.
  • Mindre antibiotika i landbruket og i fiskeoppdrett.
SUPERBAKTERIE: - Det som ikke dreper meg, gjør meg sterkere, er mottoet til VISA-stafylokokken. Den totalresistente superbakterien er påvist i Japan og USA.