Bakteriealarm i USA

Hvert år dør 500 amerikanere og flere millioner blir syke etter å ha spist kylling. En fersk forskningsrapport slår fast at to tredeler av kyllingene på det amerikanske markedet er smittet av en farlig bakterie.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

De såkalte campylobacter-bakteriene er fire ganger så utbredt som salmonella, men ikke på langt nær så kjent. Forbruker-magasinet «Consumer Report» slår fast at over 500 amerikanere dør hvert år etter å ha spist bakterie-infisert kylling. I tillegg blir flere millioner syke, mange uten å vite hvorfor. Likevel er det ikke påbudt å teste kyllingene for campylobacter.

Diare og lammelser

Bakterien fører til diare og feber, og er den største årsaken til matforgiftning i USA. Men i alvorligere tilfeller kan forgiftningen føre til lammelser.

Talsmenn for matvareindustrien karakteriserer forskningsrapporten alarmerende, men har ingen plan for hvordan campylobacter-bakterien skal fjernes fra matvarene.

Kan ikke fjernes

- Hvis vi visste hvordan vi skulle fjerne bakterien ville vi gjort det, sier Kenneth May rådgiver i det amerikanske rådet for fjærfe.

Den eneste måten å unngå å bli smittet er å koke kyllingen grundig. Rått og dårlig tilberedt kjøtt er meget smittefarlig.

Melk og vann

Andre smittekilder er upasteurisert melk og vann som ikke er tilsatt klor. Men det amerikanske helserådet anslår infiserte kyllinger for å stå for halvparten av dødsfallene.