Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Bakterien drepte på ett døgn

Drømmeferien i Israel endte i tragedie for Carina Vesterberg (46). Først skled hun på badet og fikk et dypt kjøttsår. To dager seinere døde den svenske kvinnen. Sannsynlig dødsårsak: den såkalte dødsbakterien, streptokokk A.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Oppdaterte tall fra Statens institutt for folkehelse viser at hele 158 personer ble alvorlig syke av streptokokk A i Norge i fjor. 17 av disse døde.

- Eksemplet med den svenske kvinnen er typisk. Bakterien kan komme som lyn fra klar himmel, og ramme friske unge voksne personer, forklarer overlege Viggo Hasseltvedt i Folkehelsa.

Drømmeferie

Carina Vesterberg var i ferd med å avslutte drømmeferien på det populære hotellet Dalia i badebyen Eilat i Israel.

Sist lørdag fikk hun et dypt kjøttsår i beinet, etter at hun skled på badet. Såret ble sydd igjen, og Carina reiste hjem fra Josephtal-sykehuset.

Men neste morgen ble hun syk. Hun hadde høy feber og infeksjon i såret da hun ble transportert tilbake til sykehuset.

Ett døgn seinere døde hun på intensivavdelingen. Ifølge den svenske avisa Expressen var legene hjelpeløse.

- Hun ble rammet av en meget aggressiv bakterie, som spredte seg med enorm hastighet, sier lege Edward Chardon.

Rammer luftveiene

Selv om resultatene fra obduksjonen ikke er klare, tror legene dødsårsaken var streptokokk A-bakterien.

Streptokokk A smitter først og fremst gjennom luftveiene, og forårsaker vanligvis halsinfeksjon med hovne mandler. Bakterien kan også havne direkte i såret til pasienten.

- I Norge har vi relativt få tilfeller hvor pasienter blir smittet av streptokokker via helsepersonell. Derfor er det meget mulig at denne kvinnen ikke ble smittet på sykehuset, sier Viggo Hasseltvedt.

Norge ligger fremdeles høyt oppe når det gjelder sykdoms- og dødstilfeller.

- Antall tilfeller av streptokokk A steg i fjor med 40- 50 i forhold til 1996. Forrige toppår var 1994, da 188 mennesker ble angrepet, sier Hasseltvedt.

Ikke vaksine

Streptokokkene slår til over et stort aldersspekter, og hardest rammet i fjor var Oslo (18 tilfeller), Akershus (17 tilfeller), Buskerud (16 tilfeller), Hordaland (16 tilfeller) og Telemark (14 tilfeller).

- Vi ligger høyere enn både Sverige og Danmark, men er ikke sikre på årsaken. Det finnes ikke vaksine mot streptokokk A. Bakterien er imidlertid fullt ut følsom for penicillin, og det er viktig å komme tidlig til behandling, sier Hasseltvedt.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!