LURER VAKSINEN: Forskerne ved universitetet i Oxford i England skriver i den nyeste utgaven av tidsskriftet Nature Genetics at over en million barn verden over risikerer å dø av sykdommer forårsaket av bakteriene som kalles pneumokokker. Vaksinasjon gir ikke full trygghet. Foto: Benjamin A. Ward / Dagbladet
LURER VAKSINEN: Forskerne ved universitetet i Oxford i England skriver i den nyeste utgaven av tidsskriftet Nature Genetics at over en million barn verden over risikerer å dø av sykdommer forårsaket av bakteriene som kalles pneumokokker. Vaksinasjon gir ikke full trygghet. Foto: Benjamin A. Ward / DagbladetVis mer

Bakterier «lurer» vaksiner med genbytte

- Unngår å bli drept av vaksine ved å bytte gener med andre bakterier, mener forskere.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Bakteriene som forårsaker lunge- og hjernehinnebetennelse hos barn, blir stadig mer motstandsdyktige.

De unngår å bli drept av vaksine ved å bytte gener med andre bakterier, mener forskere.

Forskerne ved universitetet i Oxford i England skriver i den nyeste utgaven av tidsskriftet Nature Genetics at over en million barn verden over risikerer å dø av sykdommer forårsaket av bakteriene som kalles pneumokokker. Vaksinasjon gir ikke full trygghet.

For vaksinene som har vært i bruk siden år 2000, fungerer ikke lenger like bra, heter det i forskernes artikkel.

 Ifølge forskerne «lurer» pneumokokkene vaksinene ved å bytte deler av sitt arvestoff med de andre bakteriene.

Byttet gjelder nettopp de deler av arvestoffet som vaksinen er innrettet mot, heter det videre.

- Vi er spesielt bekymret over at bakteriene kan bytte ut flere deler av arvemassen samtidig, sier forskeren Rory Bowden.

I USA og Storbritannia skiftes vaksinene som ikke lenger fungerer, nå ut med andre og forbedrede medisiner som skal være mer effektive. Men forskerne frykter at det bare er et tidsspørsmål før bakteriene tilpasser seg disse preparatene også.

(NTB)