Bakterier spiser opp «Titanic»

Om 30 år er det kanskje bare rusttapper igjen.

BAKTERIER: Dette bildet fra Titanic Inc. viser det som skjer på havets bunn. Om 30 år kan det hende at det bare er «rusttapper» igjen av det store skipet. Foto: AFP PHOTO / TITANIC INC. /NTBSCANPIX
BAKTERIER: Dette bildet fra Titanic Inc. viser det som skjer på havets bunn. Om 30 år kan det hende at det bare er «rusttapper» igjen av det store skipet. Foto: AFP PHOTO / TITANIC INC. /NTBSCANPIX Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

(NTB/Dagbladet): Bakterier gnager i stykker vraket etter «Titanic».

Det sier forsker Henrietta Mann, som har studert vraket i fire år.

Ikke kjemisk prosess Det har lenge vært kjent at Titanics skrog er i ferd med å ruste vekk. Men en nærmere undersøkelse viser nå at dette skyldes bakterier heller enn en kjemisk prosess, forteller Mann, som er biolog og geolog ved Dalhousie University i Halifax i Canada.

Et titall bakeriearter er påvist i prøver fra skroget.

- Det er 50 000 tonn stål på Titanic, så det fins nok av mat for bakteriene, sier Mann til nyhetsbyrået AFP.

Rusten, som er formet som istapper, ble oppdaget under en ekspedisjon til vraket i 1991. Mann har studert prøver fra disse «rusttappene».

Gir håp Hun forteller at hun ikke vet hvor lang tid denne prosessen tar, men at bilder viser at det går fort.

- Om 20 eller 30 år er det kanskje bare en haug med rust igjen på havbunnen, sier Mann til nyhetsbyrået.

Om «Titanic» går i oppløsning er det et stort tap for historien, sier hun. Men samtidig gir hennes oppdagelse håp om at alle de gamle skipene og oljeriggene som har falt til havets bunn ikke blir liggende som skrot under havoverflaten.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer