Bakveien til Monet

Utstillingen med de engelsk/amerikanske malerne Turner og Whistler og franske Monet trekker stadig fulle hus i Paris.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

PARIS (Dagbladet): Det var Mitterrands ekstravagante kulturminister Jack Lang som først brukte Paris' mest attraktive utstillinger til private happenings. Hans etterfølgere har fulgt opp. Et par hundre utvalgte gjester inviteres utenom åpningstid til utstillinger det står tusenvis i kø hver dag for å se. Pariserne elsker «passe-droit», særbehandling, med den herlige følelsen av å snike i køen.

INNE I UTSTILLINGSLOKALENE

er tonen mer dempet og ærbødig overfor noen av verdens mest enestående kunstverk. Denne gangen med et engelsk, amerikansk og fransk triumvirat: Joseph Mallord William Turner, James McNeill Whistler og Claude Monet. Meningen er å få fram visjonen mellom dem, og den kunstneriske dialogen som knyttet dem sammen. Den franske kommissæren Sylvie Patin utelukker rivalitet. Hun mener Whistlers og Monets vennskap var knyttet til deres felles beundring av Turner. Ingen av dem har kopiert Turner, mener Patin. De har bare sett sine egne visjoner gjennom ham.

ET AV HOVEDVERKENE

er selvfølgelig Monets «Impression. Soleil levant» (Inntrykk, soloppgang), som ga navnet til hele impresjonistbevegelsen. Bak glassmonter. Det ble nemlig også stjålet for noen år siden, og kom til rette flere år seinere i Japan. Man har tydeligvis lært av «Skrik». Kjente Monet til Turners solnedgangsbilde fra noen år tidligere? De likner unektelig, der de henger side ved side. Det er i det hele tatt ikke få som både før og ikke minst etter denne utstillingen hevder at Turner var impresjonismens far i virkeligheten. Ved å se nærmere på noen av hans landskapsmalerier får man følelsen av at motivet nesten går i oppløsning, som i mange av Monets bilder. Turner har også impresjonistenes helt spesielle lys. Men ifølge britiske spesialister er ikke Turner impresjonismens far, men onkel.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.