Bakvendtvær i Europa

Det går mot en ekte bakvendtlandjul: Mens snøen laver ned i Barcelona, er det satt ny varmerekord med 12,3 plussgrader på polarøya Jan Mayen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Minst seks personer har mistet livet som følge av det kraftigste snøfallet i nordøstlige Spania på 15 år. 200000 husstander i Barcelona var i går uten strøm etter at en kraftledning ga etter for snøen.

Det er nå 20 centimeter snø i området, og kald luft fra Sibir brakte temperaturen ned til 11 kuldegrader.

I nærheten av Gerona måtte hjelpemannskaper berge 61 franske pensjonister fra en buss som var begravd i snøen.

Og det er ventet enda kaldere vær i Sør-Europa, med snø på hele sørkysten og på Mallorca.

Men på den norske polarøya Jan Mayen 540 kilometer nordøst for Island kan innbyggerne la håret flagre i en varm fønvind: Fredag ble det satt ny varmerekord for desember på Jan Mayen, med 12,3 varmegrader.

- Årsaken til den plutselige sommervarmen er et kraftig høytrykk som pumper varm atlanterhavsluft nordover, forklarer statsmeteorolog Vidar Eng ved Vervarslinga for Nord-Norge.

I Finnmark er det imidlertid utsikter for svært dårlig vær i helga. I kyst- og fjordstrøkene er det f or søndag ettermiddag varslet nordvestlig sterk storm med en styrke på opp til 30 meter per sekund i kastene. I tillegg er det utsikter til snøbyger og snøfokk. Fylkesmannen advarer mot ekstreme værforhold.

Sjekk været på Dagbladet.no