Balansekunstner

WEST PALM BEACH (Dagbladet): Hvis jussen, velgerne og ikke minst presidentkandidatene selv vil det, kan USA ha valgt sin president innen helga. På valgdagen ga velgerne klar beskjed om at ingen av kandidatene er klart foretrukket av et tydelig flertall. Ei uke etterpå krever to tredjedeler av velgerne at det brukes tid og fornuft på prosessen for å sikre amerikanernes demokratiske rettigheter.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I det velstående, hvite West Palm Beach myser dommere og valgledere mot stemmesedler for å finne ut om hullet velgeren skal ha trykket ut, er stort nok til å regnes som en gyldig stemme. Så mange usikre hull er funnet at valgstyret krever å telle opp nesten en halv million valgsedler på samme måte i kommende dager. Jussen er i full gang for å styrke denne retten eller bestride den. Det demokratisk dominerte distriktet på Floridas gullkyst kan gi Al Gore seieren hvis de får lov til å fortsette det republikanerne kaller «demokratenes fisketur».

  • Ironisk nok har en liknende fisketur i nabodistriktet Volusia gitt Bush flere stemmer enn antatt, men flytter man blikket fra valgrotets detaljer og ser på konsekvensene for USAs 43. president, er det først og fremst mangelen på et folkeflertall i ryggen som blir viktig. Bush kan kapre Floridas viktige valgmannsstemmer og ende opp som president uten folkeflertallet i ryggen. Vinner Gore vil det være med så liten margin at han selv med det lille folkeflertallet han har, ikke kan gi illusjonen av å være folkets mann.
  • De mørke skyene vil følge vinneren til Det hvite hus og er en følge av at USA er delt på midten. Pussig nok er det ikke noen dramatisk splittelse. Det er mer en splittelse bygd på at begge kandidater er forholdsvis uinteressante og ute av stand til å sikre seg velgerskarer ved hjelp av nye tanker som tenner. Og valgrotet som er oppdaget, er en følge av at hver eneste stemme nå teller. Med en klar vinner hadde aldri noen giddet å bruke tid på valgsedler som forvirrer, valgsedler som ble borte eller valgsedler som tellemaskinene forkastet.
  • Når en amerikansk president forhåpentligvis dukker opp takket være Floridas avgjørende stemmer, er det langt større utfordringer som venter enn håndtelling av valgsedler. Hvis demokraten Gore blir president, vil han møte en republikansk dominert Kongress med et knapt republikansk flertall i Representantenes hus. Senatet ser ut til å få 50 demokrater og 50 republikanere. Visepresidenten vil ha den avgjørende dobbeltstemmen. Sammensetningen kan være en oppskrift på skyttergravskrig og stillstand som garanter at ingen ting blir gjennomført de neste fire år. Presidentens rolle må bli å lege sårene etter valgrotet, men enda viktigere: Han må bruke 110 prosent av sin energi på å samle Kongressen om viktige saker som undervisning, helse, trygd og skattelette. Og han må overbevise hatske republikanere om at folket har krav på politisk samarbeid på tvers av partilinjene.
  • Blir republikaneren Bush verdens mektigste mann, har han Kongressen på sin side, men evnen til å samle politikere så vel som det amerikanske folket blir like avgjørende som for en Gore-regjering. Det kan bli tøft for Texas-guvernøren som så langt har hatt konservative demokrater å vise til fra sin tid som samlingspunkt i Texas. I Kongressens republikanske kulisser spøker høyreekstreme ledere som Trent Lott, Tom DeLay og Dick Army. De har sittet pent og stille under valget i håp om at republikanerne skal vinne tilbake Det hvite hus. Mye tyder på at de vil legge et enormt press på Bush slik at han må gå flere skritt fra sentrum mot høyre i politikken. Moderate Bush-velgere kan få seg noen sjokk på veien.
  • Clinton-tida har vært en krangletid i Kongressen. Amerikanerne har hentet mye av sin forakt for politikk fra disse kranglene. Nå blir det Bush eller Gores oppgave å bryte den politiske istida i Washington. Det blir det mest spennende utfallet av det amerikanske presidentvalget i 2000.