- Bålene kan spre smitten

Dyrepesten i Storbritannia kan ende med at over en million dyr blir slaktet og brent. Nå frykter norske eksperter at de mange gigantbålene kan bidra til å spre smitten i stedet for å stanse den.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Slik forklarer SINTEF-forsker Morten Gulliksen hvorfor bålbrenningen kan virke mot sin hensikt:

- Forbrenningsprosessen er dårlig i de fleste åpne bål. Selv etter flere timer på bålet, vil store deler av skrotten være uberørt av varmen. Det betyr at bålet ikke får tatt knekken på all virusforekomst.

Varmeeksponeringen vil føre til at den 1 cm tykke bukhulen på storfe sprekker lenge før mageinnholdet er oppvarmet. Jetflammer fra metangassen i kua kan slå ut av kroppen, innholdet vil sive ut på det varme underlaget, og sprute opp og danne svevedyktige dråper. Disse kan igjen bli fanget opp av kalde turbulensstrømmer. Slik kan viruset bli ført bort med vinden, sier Gulliksen til Dagbladet.

Munn- og klovsjukeviruset kan spres 250 km gjennom lufta.

Ikke begeistret

- Viruset ødelegges først når temperaturen kommer opp i over 70 grader C. Kuas mage inneholder store mengder gress, gass og væske som kan trenge ut av før varmen har blitt sterk nok, sier Gulliksen, og viser til at det tar flere timer for varmen å spre seg gjennom 10 cm kjøtt.

Professor Torleiv Løken ved Norges veterinærhøgskole er heller ikke begeistret for dyrebålene.

Grave ned

- Etter den forrige munn- og klovsjukeepidemien i Storbritannia i 1968 konkluderte man med at bålbrenning ikke var risikofritt når det gjaldt faren for smittespredning. Jeg er glad for at Norge ved et smitteutbrudd sannsynligvis ikke vil praktisere denne formen for smittedestruksjon, selv om brenning er nevnt som et alternativ i forskriften, sier Løken som er en av de fremste eksperter på munn- og klovsjuke.

I Norge vil man grave ned dyrene ved et utbrudd av munn- og klovsjuke, i følge veterinærdirektør Eivind Liven i Statens dyrehelsetilsyn.

- Dyrebålene vi ser nå i Storbritannia gjør ikke situasjonen mindre dramatisk. Frykten for at bålene kan spre smitte i stedet for å stanse den, er ikke en ny problemstilling. I Norge mener vi nedgraving er det beste alternativet, sier Liven.

SMITTEFARE: Britiske bønder raser mot ny masseslakt og brenning av husdyr. Så langt er det registrert 264 tilfeller av munn- og klovsyke i Storbritannia. Nå påstår eksperter at de mange bålene kan føre smitten ut i lufta.