Bålene regner bort sankthans

Mye regn i store deler av landet i morgen. Men ett sted er det nesten alltid opphold.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Karasjok er kongen og har førsteplassen for oppholdsvær den 23. juni i perioden 1995-2006., ifølge Statens meteorologiske institutt.

 • Sjekk helgeværet for: Oslo, Tromsø, Bodø, Stavanger, Kristiansand, Trondheim, Drammen, Kragerø, Hvaler, Lillehammer, Varmavatnet, Gol og været for 750 000 norske steder.

  Anbefaler bordgrill

  Faktisk troner Karasjok i Finnmark statistikken over historisk oppholdsvær her til lands på St. Hansaften med 80 prosent. Mens både Oslo og Trondheim har kun hatt tre nedbørsfrie sankthansaftener de siste 12 årene. Meteorologisk institutt går så langt som å anbefale elektrisk bordgrill for de grillgale. Rena og Tromsø har for eksempel kun hatt fire nedbørsfrie sankthansaftener i løpet av samme periode.


  Klimaforskere opplyser forøvrig at temperaturen St. Hansaften er en dårlig indikator på sommertemperaturen fremover. Det viser seg at det ikke er noen sammenheng mellom en varm St. Hanskveld og en varm sommer.


  - Vil regne store deler av landet
  Værvarselet for Norge og Spitzbergen tyder på dårlig bålvær i morgen.
  - Det vil regne store deler av landet. Finnmark vil få det beste været i morgen, sier vakthavende statsmeteorolog, Laila Sidselrud, ved Statens meteorologiske institutt.

  Østafjells: - Her blir det mye vått på hele det sentrale Østlandet. Brannvarselet som ble sendt ut i går druknet. Det eneste positive er i Agder, på lysten vil det også bli ganske pent vær. I Øst-Agder kan det likevel være mulighet for byger på ettermiddagen, sier Sidselrud.

  Resten av Østlandet vil det bli regn i morgen.

  Telemark og nordover: Vil få dårlig vær med mye regn.

  Vestafjells: - I Rogaland vil det stort sett i ytre strøk være oppholdsvær, men med enkelte byger i indre strøk, sier Sidselrud.

  Hordaland vil få bra vær på kysten, men dårligere i innlandet. I Sogn- og Fjordane vil det komme byger lengre ut mot kysten.

  - Møre og Romsdal vil få skyet vær og regnbyger, sier Sidselrud.


  Sør- og Nord-Trøndelag:
  I Sør- og Nord-Trøndelag er det spådd enkelte byger og skiftende skydekke. I Nord kan det bli stort sett oppholdsvær og tildels pent vær utover ettermiddagen.


  Nord-Norge: - Nordland vil få nord-østlig frisk bris og lokale regnbyger, sier Sidselrud.
  Hun advarer også mot take ut mot kysten.

  Troms vil få mye pent vær, men muligheter for byger i indre strøk på ettermiddagen.

  - Finnmark kan få byger på vidda, men ellers vil det både vest og øst i fylket bli sjanse for ganske mye pent vær. Det vil likevel være mer skyer i øst, sier Sidselrud.

  Hun opplyser om at Spitsbergen vil få litt regn av og til i sørlige områder. Det kan også bli lave tåkeskyer på hele Spitsbergen.

  Se hvor det regner mest på Det meteorologiske institutts animerte radarmåling.
DÅRLIG BÅLVÆR I MORGEN: Radarmålingen fra Statens meteorologiske institutt tatt klokken 12.00 i dag viser hvor det regner og hvor det regner mest. Foto: Statens meteorologiske institutt.
DÅRLIG BÅLVÆR I MORGEN: Radarmålingen fra Statens meteorologiske institutt tatt klokken 12.00 i dag viser hvor det regner og hvor det regner mest. Foto: Statens meteorologiske institutt. Vis mer