Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Bali-møte skeptisk til norsk klimatiltak

Frederic Hauge er skuffet over miljøbevegelsen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

BALI(Dagbladet.no): Et av Norges viktigste klimatiltak blir møtt med stor skepsis på Bali-møtet. Arbeidet med å få innarbeidet fangst og lagring av CO2 som et internasjonalt klimatiltak, kommer neppe i mål under dette møtet.

Fossil energi (olje, kull og gass) er den suverent viktigste energikilden i verden. Hvis man ikke finner måter å rense utslippene fra fossil enegi, vil det bli svært vanskelig å redusere de globale CO2-utslippene, sa sjefen for Kyoto-protokollen, Yvo de Boer, i sin åpningstale til Bali-konferansen mandag.

Men i dag viste det seg at rensing og deponering av CO2 både er et vanskelig og uhyre omstridt spørsmål. Både Brasil, India, Senegal og stillehavsøyene er motstandere har av tiltaket. De norske forhandlerne sier rett ut at saken står i stampe, og at det neppe kommer noen konkrete beslutninger om denne teknologien under årets klimamøte.

Kritiserer miljøbevegelsen
Bellona-leder Frederic Hauge er sentralt plassert i EUs arbeid med fangst og deponering av CO2. Han er på plass på Bali for å følge forhandlingene. Til Dagbladet sier Hauge at han ikke er overrasket over mangelen på framdrift i forhandlingene.

- Vi må huske på at teknologien er godt kjent i Norge og EU, men i mange andre land er dette nytt. Derfor er det ikke overraskende at mange er skeptiske. Jeg er imidlertid veldig opprørt over at deler av miljøbevegelsen, ikke minst Greenpeace, er motstandere av rensing og deponering, sier Hauge.

- Per i dag er dette det eneste tiltaket vi har som faktisk virker. Uten rensing og lagring av CO2 vil framtidig fossil energiproduksjon fortsette med å slippe CO2 rett ut i atmosfæren, sier Hauge.

Han legger til at det likevel ikke er grunnlag for krisestemning. Det er fortsatt tid til å få på plass konkrete tiltak før den avgjørende klimakonferansen i København i 2009. Norske forhandlere understreker at dette er en sak som vil være forhandlingsmat helt fram til neste klimakonferanse. De legger til at langt flere land er positive til dette tiltaket nå enn tidligere.

Lite konkret
Klimaforhandlingene på Bali har så langt gitt få konkrete resultater. Før møtet startet, uttalte flere at de trodde det ville komme viltige beslutninger for å begrense nedhogsten av regnskog.

MØTER SKEPSIS: Miljøaktivister demonstrerer utenfor klimatoppmøtet i Nusa Dua på Bali. Innenfor har forhandlingene så langt gitt få konkrete resultat. Foto: AFP/Jewel SAMAD /SCANPIX
MØTER SKEPSIS: Miljøaktivister demonstrerer utenfor klimatoppmøtet i Nusa Dua på Bali. Innenfor har forhandlingene så langt gitt få konkrete resultat. Foto: AFP/Jewel SAMAD /SCANPIX Vis mer

Avskoging står for vel 20 prosent av de globale CO2-utslippene. Uten at man begrenser avskogingen, vil den globale gjennomsnittstemperaturen med stor sannsynlighet stige med mer enn 2 grader. Tiltak mot avskoging er dessuten en effektiv, billig og relativ rask måte å redusere utslipp av klimagasser. Heller ikke skog-saken er på langt nær i mål, sier de norske forhandlerne.

Forsker-krav
Mangelen på framdrift i klimaforhandlingene, står i skarp kontrast i et forsker-opprop som ble presentert i går. Mer enn 200 av verdens fremste klimaforskere (ti av dem er norske) ber verdens politikere om å gjennomføre kraftige kutt i utslippene av klimagasser.

Bali-deklarasjonen, som oppropet heter, tar utgangspunkt i de vitenskapelige faktaene som er kommet fram i rapportene fra FNs klimapanel.

- Disse rapporter slår fast at klimaet er i endring, og at gjennomsnittstemperaturen på jorda blir høyere. Vi er mer enn 90 prosent sikre på at endringene skyldes menneskeskapte utslipp, sa professor Matthew England ved universitetet New South Wales i Australia, da oppropet ble presentert i går formiddag.

Han la til at mengden CO2 i atmosfæren foruroligende høy, og at utslippene bare fortsetter å øke.

- Hvis vi ikke snur denne utviklingen raskt, står vi i fare for at mange millioner mennesker risikerer å bli rammet av ekstrem-vær, som hetebølger, tørkekatastrofer, flom og kraftige stormer. Våre kyster og våre byer vil bli truet av høyere havnivå og mange økosystemer, plante- og dyrearter står i fare for å bli utryddet, sa professor England.

Forskerne sier politikerne må bestemme seg for å hindre at temperaturen stiger med mer enn 2 grader målt fra førindustriell tid. Dette kravet støtter blant annet EU og Norge. De sier videre at utslippene av klimagasser må reduseres med minst 50 prosent, målt fra 1990-nivå - innen 2050, at konsentrasjonen av klimagasser må stabiliseres på et nivå godt under 450 ppm (450 deler per million målt i CO2-ekvivalenter), og at utslippene av klimagasser være på vei ned innen 10 til 15 år.

SKUFFET: Bellonaleder Frederic Hauge er skuffet over at miljøorganisasjoner som Greenpeace er imot rensing og deponering av CO2.
MENNESKER TRENGER OGSÅ HJELP: Oxfam organiserer demonstrasjon i Nusa Dua på Bali.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling