Ball i det borgerlige

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

Når de borgerlige partiene kommer i utakt, handler det om den eldste dansen i norsk politikk. Noen skal gjøres til veggpryd for at de andre kan skinne mer. Det er da også resultatet etter at noe av tåka rundt det borgerlige samarbeidet har lettet. Etter en lang periode i tenkeboksen, har Høyre kommet til at FrP ikke er noe å satse på ved høstens valg. Siv Jensen ble satt på sidelinja der hun raskt gjorde det klart at eksklusjonen var gjensidig. Høyre, Venstre og KrF får ingen hjelp til sitt regjeringsprosjekt fra FrP. Det hele har skjedd med slik åpenhet og konsekvens at det er grunn til å tro at bommene mellom FrP og de andre partiene har senket seg for denne gang.

Venstre startet dette løpet ved å erklære at partiet under ingen omstendighet ville ha noe regjeringssamarbeid med FrP. Velgerne belønnet denne klarheten på meningsmålingene. Høyre, derimot, syntes å være fanget i en djevelsk felle hvor tilsvarende klarhet ville føre til avskalling uansett standpunkt. Derfor snakket Høyre-leder Erna Solberg lenge fra begge munnviker, med en åpning for et samarbeid med Siv Jensens flokk. I forbindelse med krisepolitikken tok Solberg viktige skritt for å avgrense forholdet til FrP, men det var først da Per-Kristian Foss klargjorde hennes standpunkt at bruddet var fullført. Høyre har altså bestemt seg, men måten det skjedde på styrker ikke Erna Solbergs posisjon som partileder.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer