Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Ball mot vold

Felles interesse, vennskap og samhold på tvers av kulturer er viktige våpen mot vold og rasisme. I Vålerenga samles 600 jenter og gutter fra nesten 50 nasjoner om fotballen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Vålerenga er Norges mest fargerike idrettsforening. De siste årene har den tradisjonsrike Oslo-klubben hatt en klar profil mot vold og rasisme. Klubben er blitt kjent for å være en klubb med «sjel». I dag er «sjelen» fargerik.

- Det flerkulturelle er en helt naturlig del av Gamle Oslo og idrettslaget Vålerenga, sier Stig Christensen. Han er prosjektleder i Vålerenga mot rasisme.

- Ungene setter veldig stor pris på at de er en naturlig del av klubben, sier Christensen mens han beskuer den fargerike fotball-leken på treningsfeltet på Valle.

Trygt miljø

På skolene som VIF rekrutterer sine talenter fra går det omtrent like mange elever med fremmedkulturell som norsk bakgrunn. I 1995 tok klubben initiativ til å markere sin avstand mot rasisme og vold.

- Da vi merket at det fantes krefter i Klanen som ønsket å spre hat og fordommer mot mørkhudede, måtte vi gjøre noe.

- Vi så det som vår oppgave å skape et trygt og godt miljø for alle - uansett farge, religion og oppvekst, forteller Christensen.

Nesten fire år seinere bærer prosjektet frukter.

Inntaksstopp

- Vi er veldig fonøyde med det vi har fått til så langt. Ungene respekterer hverandre og trives sammen. Vi får positive tilbakemeldinger fra både foreldre og barn, sier Christensen.

Fotballklubben har bare ett problem: Det er for mange som ønsker å bli en del av fargerike Vålerenga. For tida må du stille deg i kø for å bli medlem av Vålerenga Fotball.

- Akkurat nå har vi inntaksstopp. Vi mangler midler og trenere. Det er et luksusproblem som vi håper å løse ganske snart, sier Christensen.

ENGASJERTE: Disse ungdommene gjør sitt til for å dempe voldsutviklingen. De sparker ball i stedet for å sparke hverandre.