Balletak på verden

Irans president demonstrerte i helga at Iran uansett gjør som de vil.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

ST. PETERSBURG (Dagbladet): Med et selvsikkert smil om munnen som verken varmet europeiske eller amerikanske hjerter, forklarte Irans president Mahmoud Ahmadinejad på lørdag at Iran gjør som landet vil. Han forklarte ikke bare verden at atomproduksjonen og forskningen fortsetter. Han gjentok sitt ønske om at Israel forsvinner fra verdenskartet, og at jødene i Israel «flytter tilbake til Europa». Denne seansen åpnet for øvrig med at en journalist stilte følgende spørsmål: «Herr president, De har fremmet et forslag for verden om respekt for menneskerettigheter. Kan De utdype hva De mener»? Denne regimets lydige bikkje refererte til konferansen som skal så tvil om holocaust har funnet sted. Denne forvalter av det forsøksvis frie ord bjeffet for den makta som i Ahmadinejads Iran beveger seg fra å være autoritær til å bli totalitær. Slikt er alltid et stygt syn.

MAHMOUD AHMADINEJAD kunne valgt å opptre på en forsonende måte. Men han valgte konfrontasjon. En grunn til dette er at han meget vel vet at en konflikt med Iran vil være både farlig og vanskelig for dem som utfordrer landet. Det vil være farlig fordi Iran er en helt sentral aktør i Midtøsten, og kan helle enda mer bensin til det bålet som brenner i nabolandet Irak. Det vil være vanskelig fordi Iran er verdens fjerde største oljeeksportør, og den nest største oljeleverandør til Kina. Og det vil være vanskelig fordi ikke bare Kina, men også Russland, har et grunnleggende utenrikspolitisk interessefellesskap med Iran. De vil alle begrense USAs internasjonale dominans, og derfor opptre samlet når de kan. For verden er heller ikke her så enkel som George W. Bush vil ha det til.

IRAN HAR ET LUKKET politisk system, og det er ikke alltid lett for utenforstående å lese det politiske spillet. Men det er åpenbart at Iran vil fortsette forskningen på atomteknologi, og det er sannsynlig at landet vil trosse verdenssamfunnet, og spalte uran uten av verdens atompoliti, IAEA, får innsyn i prosessen. Ahmadinejad har åpenbart støtte fra Irans virkelige hersker ayatolla Ali Khamenei. I denne striden med verden har han også støtte fra politiske miljøer som ellers er kritiske til ham. Det er også åpenbart for de fleste at Iran vil produsere atomvåpen, til tross for at vi har Ahmadinejads ord for at Iran ikke trenger atomvåpen. Iran har dessuten raketter som kan nå Tel Aviv.

DET ER ALTSÅ MANGE gode grunner til at det internasjonale samfunnet bør kontrollere Irans atomprogram. Samtidig er det mange gode grunner til å ha et best mulig forhold til prestestyret i Teheran. Dette gjelder særlig for USA, som sjenerøst har inkludert Iran i Ondskapens akse. Iran kan med sin innflytelse over den sjiamuslimske majoritetsbefolkningen i Irak lage enda mer trøbbel for USA. De kan enda mer aktivt støtte grupper som driver terror i Irak med både våpen og penger. Hvis diplomatiet ikke vinner fram, kan USA bombe de iranske atominstallasjonene. Det vil ikke bare få de mange iranerne som ser med velvilje mot Europa og USA, til å samle seg om regimet. Det vil også ytterligere bygge opp under de antivestlige holdningene i den arabiske verden.

DET VIL OGSÅ være vanskelig å bygge den diplomatiske fronten som er nødvendig for å snekre en FN-resolusjon mot Iran. Selv om Russland de siste dagene har sluttet rekkene med EU og USA, er det langt fra sikkert at Russland vil støtte en resolusjon mot prestestyret. Det er nærmest utenkelig at Russland støtter en resolusjon som åpner for bombing. Og selv om Russland skulle støtte en resolusjon mot Iran, så er det langt fra sikkert at Kina vil gjøre det. Iran forsyner Kina med mest olje etter Russland, og bøyer seg nødig for amerikansk press.

VI KAN LIKE DET eller ikke. Men sannheten er at Mahmoud Ahmadinejad sitter med ganske sterke kort på hånda i denne dramatiske konfrontasjonen med omverdenen. De er så sterke at han trygt kan koste på seg et smil, slik han gjorde lørdag.