Falsk alarm på Hawaii

«BALLISTISK MISSIL PÅ VEI», het det i meldingen

Da en testalarm gikk i desember i fjor valgte Thomas Hanes å slappe av.

LOT SEG IKKE STRESSE: I går skapte en falsk alarm panikk på Hawaii. Under en testalarm i desember i fjor valgte Thomas Hanes å ikke la seg stresse. Foto: Associated Press / Jennifer Sinco Kelleher
LOT SEG IKKE STRESSE: I går skapte en falsk alarm panikk på Hawaii. Under en testalarm i desember i fjor valgte Thomas Hanes å ikke la seg stresse. Foto: Associated Press / Jennifer Sinco KelleherVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I en tidligere versjon av denne saken sto det at Thomas Hanes ikke lot seg skremme av den illevarslende alarmen på Hawaii lørdag. Dette er ikke riktig. Intervjuet med Hanes er fra tidlig i desember i fjor og hans reaksjon på en tidligere testalarm. Dagbladet beklager forvekslingen av tidspunkter og har rettet opp i teksten.

(Dagbladet): Klokka 08.07 i lørdag lokal tid fikk et større antall av Hawaiis innbyggere tilsendt en svært illevarslende melding.

«ET BALLISTISK MISSIL ER PÅ VEI MOT HAWAII. SØK LY UMIDDELBART. DETTE ER INGEN ØVELSE», het det i meldingen mange våknet til.

Tok det med ro

Tidlig i desember i fjor intervjuet nyhetsbyrået AP Thomas Hanes. Da det ble utført en testalarm på øya skal han ha latt missilalarm være missilalarm, for så å fortsette med sine daglige gjøremål:

- Jeg tenkte at dersom det er en atombombe på vei, så er det ikke noe jeg kan gjøre med det. Jeg bestemte meg for å slappe av, uttalte han til AP i en sak som ble publisert 2. desember 2017.

Alarmen på lørdag var heldigvis en falsk alarm.

En myndighetsansatt skal ha trykket på feil knapp under et vaktskifte, noe som igjen førte til at panikken spredde seg på Hawaii. Folk forsøkte febrilsk å søke tilflukt der det lot seg gjøre – i badekar, i kjellere, under kumlokk og under senga.

Først 38 minutter etter tikket det inn en melding som korrigerte budskapet.

Krass kritikk

Både den trege reaksjonstiden og at meldingen i det hele tatt ble sendt har ført til krass kritikk mot Hawaiis delstatregjering.

​ - Det ser ut til at Hawaiis delstatsregjering ikke har tilstrekkelige sikkerhetsrutiner eller sjekkrutiner på plass for å hindre en falsk melding fra å gå ut, skriver Ajit Pai, leder for det føderale forvaltningsorganet for telekombransjen, Federal Communications Commission (FCC), i en uttalelse som NBC News viderebrakte søndag.

Truet av Nord-Korea

NTB, som tidligere omtalte FCCs kritikk, skriver at Pai omtaler den falske alarmen som «fullstendig uakseptabel».

De illevarslende meldingene kom på et tidspunkt der USA er i en svært betent konflikt med Nord-Korea. Det sistnevnte landet regime har flere ganger truet med å utføre et atomangrep mot amerikanerne.

«Skulle USA gjøre det minste forsøk på å avsette vår leder, vil vi svare med et nådeløst angrep i hjertet av USA», uttalte en talsperson for Nord-Koreas utenriksdepartement i juli, ifølge KCNA.

FULL JUBEL: Propagandavideo av et brennende amerikansk flagg er noe av underholdningen i forbindelse med feiringen av Kim Il-sungs 105-årsjubileum. Video: CNN Vis mer

- Svekker folks tillit

FCC-leder Ajit Pai mener at feilaktig informasjon og falske alarmer bidrar til å svekke beredskapen ved et reelt angrep.

- Falske meldinger svekker folks tillit til alarmsystemet, noe som begrenser effektiviteten i en reell nødsituasjon, står det i uttalelsen fra FCC.

Videre heter det at organet nå gjennomfører en etterforskning der de gjennomgår Hawaiis rutiner for varsling av en nødsituasjon.