Ballo: - Norske politikere drikker for mye

Olav Gunnar Ballo (SV) krever flere alkolholfrie middager.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Telefonen til Sandberg har ikke stått stille siden Sandberg innrømmet ovenfor VG at han var beruset da han sto på Stortingets talerstol tirsdag.

Sandberg er leder av Stortingets transport- og kommunikasjonskomité, og var i utgangspunktet på juleavslutning på restauranten Mr. Hong i Oslo tirsdag kveld.

Men etter middagen drakk Siv Jensens høyre hånd akevitt på et kontor i Stortinget. Deretter fant han ut at han ville delta i debatten. Ved 23-tiden gikk han på talerstolen og holdt et innlegg som fikk flere stortingsrepresentanter til å reagere.

- Dette synliggjør behovet for å debattere politikeres bruk av alkohol, sier SVs Olav Gunnar Ballo til Dagbladet.no, som understreker at han ikke vil kommentere Sandbergs alkoholforbruk.

- Det blir for personfokusert. Hovedpoenget her er at norske politikere generelt blir utsatt for et for stort drikkepress, sier Ballo.

Han har tidligere utalt til Dagbladet at han håper at «ikke andre yrkesgrupper drikker like mye som politikerne, for deres skyld.»

- På Stortinget kan du delta på en middag hver eneste dag, og det er helt unntaksvis at det ikke serveres alkohol. I løpet av en måned kan det foreligge opptil 20 invitasjoner, enten til stortingsmiddager eller andre jobbrelaterte middager der det drikkes. Når man eksponeres for så mye alkohol som vi gjør i forhold til andre yrker, tror jeg dette fører til at politikere drikker for mye. Stortinget er en arbeidsplass som disponerer for alkoholisme, sa Ballo da.

I løpet av sine ni år på Stortinget har Ballo opplevd en offisiell middag uten alkohol bare èn gang. Ifølge ham krever det stor bevissthet for politikerne å holde forbruket nede.

DRIKKEPRESS: - På Stortinget kan du delta på en middag hver eneste dag, og det er helt unntaksvis at det ikke serveres alkohol, sier SVs Olav Gunnar Ballo til Dagbladet. Foto: SCANPIX
DRIKKEPRESS: - På Stortinget kan du delta på en middag hver eneste dag, og det er helt unntaksvis at det ikke serveres alkohol, sier SVs Olav Gunnar Ballo til Dagbladet. Foto: SCANPIX Vis mer

Ballo forteller at han har bedt justisminister Knut Storberget (Ap) om å gå i bresjen for å få arrangert alkoholfrie middager med stortingspolitikere.

Han mener at det bør være en hovedregel at politikermiddager er alkoholfrie.

- Når statsråder har middager med stortingspolitikere midt i uka så er det ingen grunn til at de ikke bør være alkoholfrie, sier Ballo.

Han vil likevel ikke totalforby alkohol på Stortinget.

- Å fjerne salg av alkohol i stortingskantina kunne fungert som symbolpolitikk, men jeg tror ikke det er der problemet ligger, sier Ballo. Se hele stortingsdebatten tirsdag kveld her! Sandbergs tale er 05:04:40 ut i klippet (bruk spolelinja under klippet).

Ballo: - Norske politikere drikker for mye