Ballo på kollisjonskurs med SV om samer

Olav Gunnar Ballo mener Norske Samers Riksforbund bør bekjempes.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Olav Gunnar Ballos syn på Norske Samers Riksforbund (NSR) deles ikke av partiledelsen i SV. Ballo mener organisasjonen er nasjonalistisk, og bør bekjempes med demokratiske midler.

- Å sammenligne NSR med nasjonalisme står for Ballos egen regning. Det er en sammenligning som ikke deles av SV, sier Ågot Valle, SVs parlamentariske nestleder, i en pressemelding til NTB. Hun mener særrettigheter ikke er det samme som nasjonalisme.

Det var i et intervju på NRK at Ballo kom med uttalelsene. Han sammenlignet også NSR med den østerrikske høyrenasjonalisten Jörg Haider. Dette har han siden trukket tilbake.

- For å nå målet om å bevare den samiske kultur må det gis visse særrettigheter. Etableringen av Sametinget er et eksempel på dette, sier Valle.

Ballo mener imidlertid at NSR legger opp til diskriminering av den norske befolkningen i Finnmark, og at organisasjonen bør bekjempes.


- For meg som ikke er same, slik som størsteparten av befolkningen i Finnmark, vil jeg med rette si at det er en diskriminerende holdning til resten av befolkningen i Finnmark. Det må vi være opptatt av, sa Ballo i intervjuet.

Parlamentarisk leder Aili Keskitalo i NSRs sametingsgruppe er opprørt, og finner seg ikke i påstanden om at NSR overkjører alle andre interesser.

Ågot Valle framhever at SV er blant partiene som har vært pådriver for prinsippet om positiv diskriminering av urfolk.

BALLO VS. VALLE: Sentrale SV-politikere har helt forskjellige syn på Samers Riksforbund.
BALLO VS. VALLE: Sentrale SV-politikere har helt forskjellige syn på Samers Riksforbund. Vis mer

(NTB)