Ballongene kan blusse opp til krig

En nasjonalistisk marsj og brannballonger førte til at våpenhvilen mellom Israel og palestinerne ble brutt denne uka. Israels ferske statsminister vil etter alt å dømme legge seg på en hardere linje mot den flygende trusselen.

SPENT STEMNING: Israelske kampfly angrep mål i Gaza etter at palestinere sendte opp ballonger som forårsaket branner denne uka, som slokkes her. Angrepene er de første siden konflikten der hundrevis ble drept i mai. Foto: Tsafrir Abayov / AFP / NTB
SPENT STEMNING: Israelske kampfly angrep mål i Gaza etter at palestinere sendte opp ballonger som forårsaket branner denne uka, som slokkes her. Angrepene er de første siden konflikten der hundrevis ble drept i mai. Foto: Tsafrir Abayov / AFP / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Spenningen er igjen spent mellom Israel og palestinske motstandsgrupperinger på Gazastripen. De siste dagene har sistnevnte sendt ballonger inn i Sør-Israel som svar på at ultranasjonalistiske jøder trosset alle advarsler og gjennomførte den såkalte Jerusalem-marsjen, som markerer at Israel tok kontroll over Øst-Jerusalem under seksdagerskrigen i 1967.

Dermed er våpenhvilen som partene kom fram til i mai, brutt ­– etter at minst 260 palestinere og 13 israelere mistet livet i dødelige rakettangrep og sammenstøt i den elleve dagers konflikten i forrige måned.

FNs spesialkoordinator for fredsprosessen, norske Tor Wennesland, frykter nå «en ny runde med konfrontasjon».

- Oppfordrer alle relevante parter om å handle ansvarlig og unngå provokasjoner, skrev han tidligere denne uka.

Over 20 branner

Ballongene som de palestinske motstandsgrupperingene sender inn, er slett ikke av den vennlige sorten. De kan minne om barnebursdagsdekorasjon, men fungerer som fargerike brannstiftere som føres med vinden fra Middelhavet.

EKSPLOSIVER OG BRENNBAR VÆSKE: Eksplosiver og brennbar væske festes på snorer til heliumballongene. Foto: Mahmud Hams / AFP / NTB
EKSPLOSIVER OG BRENNBAR VÆSKE: Eksplosiver og brennbar væske festes på snorer til heliumballongene. Foto: Mahmud Hams / AFP / NTB Vis mer

De er knyttet til eksplosiver eller brennbar væske, som allerede er påtent ved avsendelse, og kan forårsake stor skade. De er heller ikke ukjente. Ifølge den israelske park- og naturreservatmyndigheten har slike ballonger brent mer enn 14 628 dekar av det tørre området rundt Gaza fra 2018 til 25. mai i år, skriver CNN.

Siden 2018 har flygende brannutstyr brent mer enn 41 000 dekar i Israel, sier en talsmann for det israelske forsvaret IDF, ifølge CNN.

Lokale brannmannskaper sier at ballongene de siste dagene har ført til over 20 branner. Ingen skal foreløpig ha blitt meldt skadd som følge av dem.

SENDER AV GÅRDE: Her sender palestinske militante grupper brannballongene opp i luften, av gårde mot israelsk territorium. Foto: Mahmud Hams / AFP / NTB
SENDER AV GÅRDE: Her sender palestinske militante grupper brannballongene opp i luften, av gårde mot israelsk territorium. Foto: Mahmud Hams / AFP / NTB Vis mer

Har endret spilleregler

Men hvorfor sender palestinerne nå ballonger i stedet for raketter som de gjorde i forrige måned? Svaret kan nok ligge i responsen fra Israel, ifølge medier. Slike «luftangrep» har historisk sett vært i gråsonen for hva IDF akter å gjengjelde med store militære ressurser.

OPPSUMMERING: I mars fikk verden se et israelsk politi som angrep palestinske muslimer i Al-Aqsa-moskeen. Se denne oppsummeringen fra da situasjonen tilspisset seg mellom partene. Vis mer

I 2018 slo imidlertid Israels ferske statsminister Naftali Bennett, som var utdanningsminister på tidspunktet, et slag for å stramme inn på dette – å gjengjelde også brannballonger med full styrke.

- Hvis noen sender brannballonger fra Gaza, bør vi skyte for å drepe. (...) Vi taklet ikke dette som vi burde da problemet var lite. Nå sender de tusenvis av ballonger inn, sa han ifølge Times of Israel.

Det kan se ut som at det er denne linjen han har lagt seg på etter å ha dannet regjering i forrige uke. Etter at ballonger ble sendt tirsdag, gikk israelske kampfly på vingene og angrep mål i Gaza.

- IDFs kampfly angrep forrige natt militæranlegg tilhørende Hamas, som fungerte som møtesteder for terroraktivitet. Hamas vil få konsekvenser for sine handlinger, skrev de i går.

SLOKKER: En israelsk brannmann kjemper mot flammer forårsaket av brannballonger fra Gazastripen. Foto: Tsafrir Abayov / AP / NTB
SLOKKER: En israelsk brannmann kjemper mot flammer forårsaket av brannballonger fra Gazastripen. Foto: Tsafrir Abayov / AP / NTB Vis mer

Økt spenning på Vestbredden

Spenningen har også økt på Vestbredden, særlig som følge av den nasjonalistiske marsjen i Jerusalem tirsdag.

Under marsjen var det flere titalls unge som sang «død over arabere» og «må landsbyen din brenne». Store israelske styrker blokkerte veier, kastet sjokkgranater og skjøt med gummikuler mot palestinere som forsøkte å blokkere ruten.

Medisinsk personell sier at 33 palestinere ble skadd. Ifølge politiet ble to betjenter skadd og 17 mennesker pågrepet.

I tillegg ble en kvinne onsdag skutt og drept etter å ha forsøkt å angripe israelske soldater ved Hizma, sør for Ramallah.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer