Ballongene kan blusse opp til krig

En nasjonalistisk marsj og brannballonger førte til at våpenhvilen mellom Israel og palestinerne ble brutt denne uka. Israels ferske statsminister vil etter alt å dømme legge seg på en hardere linje mot den flygende trusselen.

SPENT STEMNING: Israelske kampfly angrep mål i Gaza etter at palestinere sendte opp ballonger som forårsaket branner denne uka, som slokkes her. Angrepene er de første siden konflikten der hundrevis ble drept i mai. Foto: Tsafrir Abayov / AFP / NTB
SPENT STEMNING: Israelske kampfly angrep mål i Gaza etter at palestinere sendte opp ballonger som forårsaket branner denne uka, som slokkes her. Angrepene er de første siden konflikten der hundrevis ble drept i mai. Foto: Tsafrir Abayov / AFP / NTB Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Spenningen er igjen spent mellom Israel og palestinske motstandsgrupperinger på Gazastripen. De siste dagene har sistnevnte sendt ballonger inn i Sør-Israel som svar på at ultranasjonalistiske jøder trosset alle advarsler og gjennomførte den såkalte Jerusalem-marsjen, som markerer at Israel tok kontroll over Øst-Jerusalem under seksdagerskrigen i 1967.

Dermed er våpenhvilen som partene kom fram til i mai, brutt ­– etter at minst 260 palestinere og 13 israelere mistet livet i dødelige rakettangrep og sammenstøt i den elleve dagers konflikten i forrige måned.

FNs spesialkoordinator for fredsprosessen, norske Tor Wennesland, frykter nå «en ny runde med konfrontasjon».

- Oppfordrer alle relevante parter om å handle ansvarlig og unngå provokasjoner, skrev han tidligere denne uka.

Over 20 branner

Ballongene som de palestinske motstandsgrupperingene sender inn, er slett ikke av den vennlige sorten. De kan minne om barnebursdagsdekorasjon, men fungerer som fargerike brannstiftere som føres med vinden fra Middelhavet.

De er knyttet til eksplosiver eller brennbar væske, som allerede er påtent ved avsendelse, og kan forårsake stor skade. De er heller ikke ukjente. Ifølge den israelske park- og naturreservatmyndigheten har slike ballonger brent mer enn 14 628 dekar av det tørre området rundt Gaza fra 2018 til 25. mai i år, skriver CNN.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer