Ballonger mot paven

WIEN: Liberale katolikker møtte pave Johannes Paul II med 1 000 svarte ballonger på andre dag av besøket i Østerrike. Ballongene var en protest mot den konservative erkebiskopen Kurt Krenn, som paven skulle lede en friluftsmesse sammen med.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Krenn er den eneste av Østerrikes biskoper som forsvarer den avsatte erkebiskopen av Wien, Hans Hermann Groer. Groer anklages for seksuelle overgrep mot flere unge menn for en del år siden.

St. Pölten er hjemstavn for flere av dem erkebiskopen skal ha forgrepet seg på, og her var det paven skulle tale.

Sko som våpen

50 demonstranter holdt ballongene som «sorgskyer», som et symbol for problemene som tynger landets kirke. De oppfordret paven til å avsette Krenn.
«Hellige far, spar vårt sogn,» sto det på flygeblad demonstrantene delte ut, mens en stor poster forlangte «Dialog, ikke diktatur».

Demonstrasjonen ble bokstavelig talt punktert av en gruppe velkledde middelaldrende kvinner, som med sine høye hæler gikk løs på de ballongene ingen passet på.

- Det er uanstendig og kjærlighetsløst å ta imot paven med svarte ballonger, sa en av kvinnene opprørt.

Forlater kirken

I februar skrev 170000 katolikker under en protest mot Krenns avsettelse av den populære liberale presten Udo Fischer. 54000 har skrevet under på et krav om at biskop Krenn må fjernes.

Mange østerrikere håper paven under sitt besøk vil ta opp problemene i landets kirke, og særlig affæren som gjelder de seksuelle overgrepene. Overgrepsskandalen fikk titusenvis av østerrikere til å forlate kirken, og Groer måtte gå av som landets øverste kirkeleder i 1995.

Biskop Krenn tok med Groers navn i bønnen på friluftsmessen med lørdag.

- Vi tar med i bønn vår syke, tidligere biskop dr. Franz Zak og vår kardinal Hans Hermann Groer, ba Krenn, og fikk bifall fra noen av de konservative medlemmene av den lokale menigheten. (NTB-Reuter)