Ballonger og rød løper for løslatte fanger

Byttet fanger mot døde soldater.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

De fem libanesiske fangene som fikk friheten i gave etter en utvekslingsavtale med Israel, ble onsdag møtt med rød løper og hyllest i Libanon. I Israel er folket i sorg over to døde soldater.

De fem fangene, den drapsdømte libaneseren Samir Kantar og fire medlemmer av Hizbollah-militsen, fikk heltemottakelse da de krysset Naqura-overgangen til Libanon onsdag ettermiddag.

- Jeg er lykkelig over å være hjemme, sa Kantar da han ble møtt av Hizbollah-tilhengere på den libanesiske siden av grensen, ifølge DPA.

Rød løper

Mennene skiftet fra sine grå gensere til Hizbollahs militære uniformer, før de marsjerte ned den røde løperen etterfulgt av Hizbollah-soldater bærende på gruppens gule flagg og libanesiske og palestinske flagg.

Senere onsdag kveld ventet en mottakelse for de fem libaneserne i Beirut, der hele den politiske eliten var klar for å hylle dem. Også Kantars mor, Siham Kantar, ventet spent på å få se sin sønn igjen.

- Jeg ga aldri opp håpet. Dette øyeblikket gjør opp for 30 års venting. Jeg vil klemme og kysse ham. Mitt eneste ønske er å se ham, sa moren med tårer i øynene, ifølge AFP.

I Israel var det imidlertid få som feiret. De to døde israelske soldatene lå i svarte kister som onsdag ble overlevert til Den internasjonale Røde Kors-komiteen (ICRC) ved Naqura.

Artikkelen fortsetter under annonsen

HELTEMOTTAKELSE: De løslatte fangene ble mottatt som helter i Naquora i Libanon onsdag. Foto: DARKO BANDIC/AP/SCANPIX
HELTEMOTTAKELSE: De løslatte fangene ble mottatt som helter i Naquora i Libanon onsdag. Foto: DARKO BANDIC/AP/SCANPIX Vis mer

Soldatene, Ehud Goldwasser og Eldad Regev, hadde vært savnet i to år.

Gråt

Familie og venner som hadde samlet seg utenfor hjemmene til de to israelerne, brast i gråt da de så TV-bilder av Hizbollah-medlemmer som løftet kistene ut av en lastebil.

- Mange års bekymringer, lidelse og stor smerte er brakt til opphør i dag. Vi sørger over å måtte ta imot våre barn som falne soldater og ikke som levende sønner, sa de to familienes talsmann, Shmulik el-Grably.

- Dette er av stor betydning for Israel, og det er selvfølgelig spesielt viktig for familiene til de døde, sa danske Helge Kvam fra ICRC, som befant seg nær utleveringsstedet ved den israelsklibanesiske grensen onsdag.

- De har krav på å få vite hva som har skjedd med deres kjære. De trenger å få visshet om dette og å få ta farvel, sa Kvam til NTB.

Nasrallah

Israelske aviser frykter at Hizbollah nå har befestet sitt overtak på den jødiske staten.

Ballonger og rød løper for løslatte fanger

- Utvekslingen vil befeste bildet av Hizbollah-leder Hassan Nasrallah som den eneste arabiske leder som har kjempet mot Israel og vunnet. Bare han har kunnet få hjem en stolt libaneser som hadde sittet og råtnet i et israelsk fengsel i 29 år, skriver Tel Aviv-avisen Maariv.

Israels president Shimon Peres, som tirsdag benådet Kantar og de fire Hizbollah-medlemmene, sa tirsdag at han gjorde dette under sterk tvil.

Trippeldrap
- Samir Kantar er en brutal barnemorder, og de som feirer frigivelsen av ham tramper på alminnelig menneskelig anstendighet, sa den israelske regjeringstalsmannen Mark Regev til nyhetsbyrået AFP.

Kantar er en libanesisk druser, som i 1979 fikk fem livstidsdommer for et trippeldrap der ett av ofrene var en fire år gammel pike.

De fire Hizbollah-medlemmene Israel har gått med på å frigi, ble tatt til fange i krigen i Libanon i juli-august 2006. Israel utleverer også levningene av 199 døde geriljasoldater, i henhold til en avtale som kom i stand etter FN-megling.

Israel fortsetter sine forsøk på å få utlevert Gilad Shalit, en soldat som ble bortført på Gazastripen i juni 2006. Islamistgruppen Hamas, som sitter ved makten i Gaza, har krevd løslatelse av flere hundre palestinske fanger i bytte mot Shalit.

(NTB)

DØDE SOLDATER: Også døde palestinske og Hizbollah-soldater ble frigitt fra Israel.
SØRGER: Israels statsminister Ehud Olmert sammen med en av de døde soldatenes kone.
SØRGER: En mann skriver navnene til de døde soldatene med tente lys.
DØDE SOLDATER HJEM: Kistene til Ehud Goldwasser og Eldad Regev.