Ballongprest fryktes omkommet

Seilte av gårde på søndag. - En tragedie som kunne forutsies.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Den katolske presten Adelir Antonio de Carli tok søndag av fra den brasilianske havnebyen Paranagua - i en farkost bestående av en stol og flere hundre vanlige tivoliballonger fylt av helium. Hensikten var å slå rekorden i ballongflyging - 19 timer i lufta - for å skaffe penger til en «åndelig rasteplass» for trailersjåfører.

Frarådet turen

Men påfunnet gikk veldig galt. Etter at vinden blåste de Carli og hans ballonger ut over havet ble det umulig å nå målet - byen Dourados 750 kilometer borte. Da han siste gang kontaktet havnevesenet i Paranaguá, var han 50 kilometer utenfor kysten.

- Dette var en tragedie som kunne forutsees, mener hanggliderinstruktør Marcio Andre Lichtnow.

Han lærte flygeteknikker til presten for tre år siden, men sier til nyhetsbyrået Associated Press at han på det sterkeste frarådet ham å legge ut på ferden.

Presten var iført en termodrakt, hadde fallskjerm og hjelm,og satt i en stol det er mulig å blåse opp. I tillegg hadde han forsyninger tilstrekkelig for å holde seg i live i minst fem døgn, og hadde tatt kurs i fjellklatring og overlevelse i jungelen.

- Send hjelp!

De siste havnemyndighetene i Paranagua hørte fra de Carli var et rop om hjelp.

ENESTE FUNN: Her ender sporene etter prestens ballongferd. Foto: EPA
ENESTE FUNN: Her ender sporene etter prestens ballongferd. Foto: EPA Vis mer

- Vær så snill og kom og redd meg, send hjelp!

Da var han allerede blåst ut over havet og det var gått åtte timer siden han tok av.

For to dager siden mente kommandør Johnny Coelho i det brasilianske brannvesenet at det var «80 prosents sjanse for at han fremdeles lever». Været var dårlig da han la ut på ferden. Nå svinner håpet hen, og letemannskapene har neste gitt opp.

- Det blir stadig vanskeligere å holde på optimismen, sier Coelho til AP.

Redningsmannskap brukte i går båter, fly og helikoptre i søkene etter de Carli. Utgangspunktet ble flere ballonger flytende i havet på langs kysten av delstaten Santa Catarina, sør for hjemstaten Paranagua.

Lichtnow forteller at den katolske presten ringte ham i forkant av rekordforsøket.

- Jeg sa at vinden ville blåse ham hele veien til Sør-Afrika. Han sa han hadde undersøkt alt veldig nøye og at han ville gjennomføre. Jeg trodde at han spøkte, sier Lichtnow.

Dette er for øvrig ikke første gang Carli blåser ut av kurs under en ballongferd: Under testturen i januar blåste vinden presten over grensa til nabolandet Argentina.

Ballongprest fryktes omkommet

Før han forsvant, rapporterte Carli at han hadde nådd en makshøyde på 20 000 fot (6000 meter).

MØTTE DÅRLIG VÆR: dette bildet er fra en tidligere tur i januar i år.
FORSVUNNET: Fader Carli like før han tok av i ballongfarkosten i bakgrunnen. I tillegg til å være et Guinness-rekordforsøk var ballongstuntet et forsøk på å skaffe blest rundt og midler til en «åndelig rasteplass» for trailersjåfører i hjemsoknet.