«Baloo» er borte

HOLMLIA (Dagbladet): Benjamin Hermansen (15) var gladgutten i kameratflokken på Holmlia. - Han var alltid morsom, sier vennene hans.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Han kalte seg Baloo. Kall ham det. Det er viktig at du får med, sier en av vennene.

Baloo var den gode, glade bjørnen i «Jungelboken». I kameratflokken vil savnet etter den glade bjørnen bli stort.

- Han var bestekameraten vår. Bestekameraten, sier en av vennen.

Alltid Holmlia

Benjamin Hermansen hadde bodd i Holmlia nesten hele sitt liv. De fleste i nærmiljøet kjente den høye, pene norsk-afrikanske gutten. Benjamin var enebarn, og nå sitter moren igjen alene. Faren er død.

- Benjamin var snill. Han var alltid morsom, sier en annen av vennene. Flere nikker.

Benjamin var solstrålen i gjengen, alltid smilende, alltid med en morsom kommentar på lur.

Ingen hadde trodd at noe slik kunne skje. Benjamin hadde vært småsjuk på fredag, og hadde vært hjemme hele dagen. På kvelden skulle han ut og møte en kompis. De skulle bytte mobildeksler da to biler kom kjørende. Kompisen slapp unna. Benjamin ble drept.

Guttetur

Benjamin hadde mange venner, både jenter og gutter.

- Benjamin er et av de snilleste menneskene jeg har møtt. Det var bare godt i ham, sier en av jentene.

I fjor var Benjamin og fire kompiser på guttetur i Sverige. På hjemmebane var Søndre Holmlia Fritidssenter, like ved Benjamins hjem på Åsbråten, det faste tilholdsstedet. Benjamin hadde gått der helt fra han var liten, i juniorklubben.

- Jeg har kjent ham siden han var sju. Han var en snill gutt, en kosegutt. Det var aldri noe bråk med Benjamin. Han var alltid positiv, sier klubbleder Ømer Simsek.

Stort ungdomsmiljø

Benjamin gikk i 10F på Holmlia skole. Også på skolen var han godt likt, både blant lærere og medelever.

- Han var en kjekk, blid og hyggelig elev. Han var snill, sier rektor Ole Jakob Aas.

Holmlia ligger i bydelen Søndre Nordstrand, en av Oslos største bydeler. Her bor 30000 mennesker. Mer enn 10000 av dem er under atten år. Ungdomsmiljøet beskrives som trygt og godt.

- Jeg har inntrykk av at her er et godt miljø, særlig rundt fritidsklubben, sier helsesjef Arne Nordahl.

Det samme sier ungdommene Dagbladet snakket med i går.

Det er ingen gjenger eller klikker i miljøet rundt Åsbråten. Mange av ungdommene er av utenlandsk opprinnelse, men rasisme var ikke et problem. Tvert imot.

- Jeg vil si at det overhodet ikke finnes rasisme her. Det er ikke et tema. Disse ungdommene har vokst opp sammen, og kjenner hverandre. De bryr seg ikke om klær eller hudfarge, sier rektor Ole Jakob Aas.

Dette bekrefter flere ungdommer. En sier det slik:

- På Holmlia er det ikke populært å være rasist. Viser du deg i boots og naziklær blir du mildt sagt uglesett.

På Holmlia skole er rundt halvparten innvandrere.

Plaget i Danmark

Benjamin skal likevel ha vært veldig bevisst på sin egen hudfarge, som følge av sin norske mor og ghanesisk far. Tidligere i sommer opplevde han og andre fotballkamerater å bli plaget av danske skinheader på Dana Cup, der han var sammen med fotballaget sitt fra Holmlia Sportsklubb.

- Benjamin var veldig engasjert, og hadde bevisste tanker rundt sin egen hudfarge. Benjamin tok sterkt avstand fra de danske skinheadene, sier fotballtrener Ove Bevolden.

BALOO: Alle forbandt de Benjamin med den dansende bjørnen i «Jungelboken». På bildet er Benjamin helt til venstre, sammen med flere av vennene sine.