JORDBÆRKRISE: Hengende jordbær på Joa gård i Sola kommune. Nå er halvparten av jordbæravlingene i Agder og Rogaland ødelagt av sopp. Illustasjonsfoto: Erlend Aas / NTB scanpix
JORDBÆRKRISE: Hengende jordbær på Joa gård i Sola kommune. Nå er halvparten av jordbæravlingene i Agder og Rogaland ødelagt av sopp. Illustasjonsfoto: Erlend Aas / NTB scanpixVis mer

Bama slår alarm: Den verste jordbærkrisen noensinne

Soppangrep har ødelagt mer enn halvparten av jordbæravlingene til bøndene i Agder og Rogaland. 

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Bama anslår at det har blitt produsert 40 prosent mindre bær enn planlagt nasjonalt.

– Dette har vi aldri sett maken til. Det har aldri skjedd så mye skade på bærene som det vi har sett akkurat nå. Vi har mistet cirka 40 prosent av vår plan for jordbær på landsbasis, og det har store konsekvenser for produsenter og alle som omsetter bær, sier Roger Utengen, kategorisjef bær i Bama, til NTB.

Fortvilte bønder

Norsk jordbærproduksjon starter på Sørlandet, og det er også der de har blitt rammet hardest av gråskimmelsoppen så langt. Frykten er at soppen har blitt resistent mot plantemidlene som brukes.

– Vi vet ikke hva vi skal gjøre. Vi er veldig interessert i å finne ut hva som skjer. Plantene kan bli resistente, og det har vi sett i utlandet. Bransjen må finne ut av dette sammen, sier Utengen.

(NTB)