Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Bamse kan stoppe skytefelt

Forsvarets planlagte skytefelt i Gråfjellet i Hedmark kan bli stanset av Bamse Brakar.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Ingen steder i landet har en hyppigere forekomst av bjørnehi, viser en forskningsrapport laget av landets fremste bjørneforskere.

Grunneiere i området har lenge kjempet mot skytefeltplanene, som truer med å båndlegge 226 kvadratkilometer utmark i Åmot kommune. Det samme har lokalbefolkningen gjort. Nå kan det vise seg at bjørnen kan bli tunga på vektskåla.

Det er første gang at bønder i Norge, mange av dem sauebønder, kjemper bjørnens sak.

Oppsiktsvekkende

Undersøkelsen i regi av bjørneforsker Petter Wabakken ved Høyskolen i Hedmark har tatt for seg hi-områder landet over.

Konklusjonene for Gråfjellets vedkommende er mildt sagt oppsiktsvekkende. Det viser seg at nettopp dette området har hele 40 ganger høyere tetthet av bjørnehi enn øvrige kjerneområder for bjørn.

Undersøkelsen har tatt for seg benyttede hi fra 1980 fram til i dag. Gråfjell ligger midt i kjerneområdet for bjørn i Hedmark. Forskerne har funnet 6,25 hi per 100 kvadratkilometer.

I øvrige kjerneområder der bjørnen har et særskilt vern utover den generelle fredningen, ligger hi-tettheten på 0,15 per 100 kvadratkilometer.

Hele 11 av de 77 hiene funnet på landsbasis i denne perioden ligger i det planlagte skytefeltet.

Radiomerkede bjørner er ikke tatt med i undersøkelsen.

- Unikt

- Området må betraktes som unikt hva gjelder hi-forekomst, sier bjørneforsker Wabakken til Dagbladet.

Sammen med kolleger fra Høyskolen har han utført undersøkelsen på oppdrag fra Åmot Utmarksråd.

Viggo Ree i Foreningen Våre Rovdyr karakteriserer planene om skytefelt i Gråfjell-området som ren galskap sett i lys av opplysningene som nå ligger på bordet om dette enestående bjørne-området.

Leder av Stortingets forsvarskomité, Hans J. Røsjorde (Frp), sier at bjørneforekomsten alene ikke vil stoppe planene om et skytefelt i Gråfjell-området.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling