Bamsen Muhammed gir 15 dager i fengsel

Lærer Gillian (54) slipper piskeslag, men blir utvist fra Sudan.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Den britiske læreren Gillian Gibbons risikerte 40 piskeslag eller ett års fengsel for sin bamsesynd i muslimske Sudan. Teddybjørnen Muhammed har blitt storpolitikk.

Den 54 år gamle lærerens forbrytelse: hun hadde tillatt - eller rettere sagt ikke nektet - sine sju år gamle elever å kalle opp en teddybjørn etter profeten Muhammed.

Skjønt teddybjørnen var ikke «ekte», men bare en fantasifigur i en hjemmeoppgave som elevene hadde fått. Bråket startet da læreren sendte med en forklaring til elevenes foreldre om hva oppgaven gikk ut på.

Søndag ble Liverpool-kvinnen med mange års lærertjeneste i Sudan arerstert.

Fornærmet islam

I går ble læreren tiltalt for å ha fornærmet islam. I dag falt dommen etter et fem timer langt lukket rettsmøte i Sudans hovedstad Khartoum: fru Gibbons ble dømt til 15 dagers fengselsstraff og utvisning fra Sudan.

Hun slapp piskeslag, og forsvareren hennes sudanesiske forsvarer er fornøyd med dommen.

Men det var ikke britiske myndigheter, som har etablert diplomatisk kontakt på høyeste nivå for at tiltalen skal frafalles. Sudans politiske og diplomatiske forhold til Storbritannia har vært på iskaldt nivå i flere år.

 MESTRER GEPARDER:  Den britiske læreren Gillian Gibbons (54) mestrer store kattedyr, her en tam gepard. Men teddybjørner er verre å ha kontroll på i Sudan. I dag ble læreren dømt til 15 dagers fengsel og utvisning fra landet fordi hun ikke hadde nektet levene å kalle en fiktiv teddybjørn for Muhammed. Profeten og islam er vanæret, sa retten. Arkivfoto: EPA/Scanpix.
MESTRER GEPARDER: Den britiske læreren Gillian Gibbons (54) mestrer store kattedyr, her en tam gepard. Men teddybjørner er verre å ha kontroll på i Sudan. I dag ble læreren dømt til 15 dagers fengsel og utvisning fra landet fordi hun ikke hadde nektet levene å kalle en fiktiv teddybjørn for Muhammed. Profeten og islam er vanæret, sa retten. Arkivfoto: EPA/Scanpix. Vis mer

På teppet hos utenriksministeren

Før dagens rettsmøte ble Sudans ambassadør i London innkalt på teppet til den britiske utenriksministeren David Miliband.

- Vi tror dette var en uskyldig misforståelse, var beskjeden fra utenriksministeren, ifølge nyhetsbyrået Reuters.

Men dommen har på ingen måte falt i god jord hos britiske myndigheter. Etter domsavsigelsen er Sudans ambassadør påny innkalt til britisk UD.

Anmeldt av kollega

Det var en sekretær på skolen som varslet myndighetene i Sudan om lærerens lefling med Muhammed og teddybjørnen.

I retten i dag vitnet lærere ved Unity High School for sin kollega. Det var ikke hennes ide å kalle teddybjørnen for Muhammed, og det var ikke foreldrene som anmeldte saken.

Dommen er anket.

Den største muslimske organisasjonen i Storbritannia - Muslim Council of Britain - er blant den dømte lærererens støttespillere.  

INN PÅ TEPPET: Sudans ambassadør i Storbritannia, Omer Mohamed Ahmed Siddig, på vei inn på tepept til den britiske utenriksministeren David Miliband i formiddag. Etter teddy-dommen er han innkalt påny.
SIKKERHETSTILTAK: Væpnede sikkerhetsstyrker holdt vakt utenfor rettslokalet i Khartoum i dag under det fem timer lange lukkede rettsmøtet om teddybjørnen Muhammed.
I BUTIKKENE: Teddybjørner får du kjøpt i Sudan. men de heter ikke Muhammed. Her fra en leketøybutikk i hovedstaden Khartoum.