UNIK BJØRNEPOSITUR:  Den 210 centimeter høye/lange hannbjørnen klør seg på ryggen i soloppgang i Hedmark. Foto: Viltkamera/Lars Kristian Kjellgren.
UNIK BJØRNEPOSITUR: Den 210 centimeter høye/lange hannbjørnen klør seg på ryggen i soloppgang i Hedmark. Foto: Viltkamera/Lars Kristian Kjellgren.Vis mer

Bamses pinsefest: bever til hovedrett og kløpinne på ryggen

Lars Kristian (25) skulle ta bilder av elg. Men fangsten ble helt andre blinkskudd.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Elgjeger Lars Kristian Kjellgren (25) fra Gjesåsen mellom Elverum og Flisa i Hedmark la ut saltstein i skogen noen hundre meter fra bilvei og hengte opp et viltkamera for moro skyld for å se om elgen hadde funnet fram til beiteplassen.

Det var onsdag i forrige uke, og han kunne ikke vente lenger enn til dagen etter med å sjekke om det var blitt noen fotofangst.

Og feit fangst var det. Ikke av elg i solnedgang, men et unikt bilde av en rugg av en hannbjørn på tobein, som klør seg på ryggen mot et grantre, rett foran kamera mens sola står opp i øst.

Da fikk den lokalkjente skogsvandreren en ny ide. Han hadde jo en velmørnet og skarptluktende bever liggende bak garasjen etter beverjakta i april.

Han kjørte opp med beveren samme kveld, og jamen var det mer fangst i viltkameraets minnebrikke da han tok turen opp i pinsehelgen.

Delikatesse
Nå hadde det også dukket opp ei binne med to halvstore unger. Og bildene etterlater ingen tvil om at månedsgammel bever er en delikatesse for bjørner i alle størrelser, som nettopp har krøpet ut av hiet.

- Jeg holdt på å falle på ryggen da jeg så hva viltkameraet hadde fanget opp. Jeg har jo hørt gamle historier om at det skal være bjørn der oppe, men har aldri sett noen dokumentasjon. Også han som står og klør seg ryggen med morgensola midt i mot, da gitt, sier en opprømt «elgfotograf» til Dagbladet.

Tommestokken viste at bjørnen strakk seg 210 centimeter i høyden.

Lokalavisa Glåmdalen viste først det sjeldne bamsebildet.

Satt i veien
Og Kjellgren fikk en bonusopplevelse da han skulle kjøre hjem sist søndag kveld.

- Da satt binna på baken i veien 200 - 300 meter foran bilen før hun tydeligvis ble opptatt av å jage ungene. De var vel drøyt to år gamle, og det er tid for at de må greie seg på egenhånd, sier Kjellgren.

Denne onsdagen dro han opp igjen sammen med Simen Bredvold i Statens Naturoppsyn, som brukte den unike sjansen til å samle hår og annet DNA-materiale fra spiseplassen. Det skal nå sendes til analyse til Svanhovd i Finnmark.

 INGEN SMÅGUTT:  Hannbjørnen utviste glupsk apetitt. Foto: Viltkamera/Lars Kristian Kjellgren.
INGEN SMÅGUTT: Hannbjørnen utviste glupsk apetitt. Foto: Viltkamera/Lars Kristian Kjellgren. Vis mer

- Dette er en diger sværing. Eller «ingen smågutt», som bjørneekspert Erling Maartman ved Høgskolen i Hedmark uttrykte det. Fagfolk kaller bjørner for «store» når de veier 150 kilo. Og denne ruggen kan fort være 200 eller 250, sier Bredvold til Dagbladet.

To store rugger
Han er en anelse om «hvem» de to voksne bjørnene er, og er spent på hva DNA-testene vil vise.

- To store rugger av noen hannbjørner er observert flere steder i distriktet siden 2014, og det blir spennende å få vite om det er en av dem, sier Bredvold.

Han har også en anelse om at det kan være samme binne som ble observert med unger for to år siden, først to og så en.

Bjørnunger blir født i hi om vinteren, og overvintrer med mor også neste sesong. Da er det ut.

Bredvold kjørte en tur opp i Gjesåsen allerede på kvelden 17. mai etter ryktene om hva viltkameraet hadde fanget opp.

- Da så jeg binna 60-70 meter inne i skogen. Hun brydde seg ikke veldig mye om at jeg stoppet og tok bilder. Jeg har aldri før kommet så nær en bjørn ute på jobb, sier Simen Bredvold i Statens Naturoppsyn.

 FAMILIEFEST:  Bjørnemor og de to ungene, sannsynligvis født vinteren 2014, koste seg med godt mørnet bever i pinsen. Foto: Viltkamera/Lars Kristian Kjellgren.
FAMILIEFEST: Bjørnemor og de to ungene, sannsynligvis født vinteren 2014, koste seg med godt mørnet bever i pinsen. Foto: Viltkamera/Lars Kristian Kjellgren. Vis mer