Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Ban Ki-moon: - Aldri har så mye penger vært samlet inn på én dag

- Vi aksepterer ikke en tapt generasjon. Alle syriske barn skal ha skolegang, sa Erna Solberg i sin oppsummering.

ENIGE: Statsminister Erna Solberg sammen med Malala Youzafzai og Mezon Mellehan, som er flyktning fra Syria. De er enige om de syriske barna må få gå på skole. - Vi aksepterer ikke en tapt generasjon, var de tre enige om. Foto: Nina Hansen / Dagbladet
ENIGE: Statsminister Erna Solberg sammen med Malala Youzafzai og Mezon Mellehan, som er flyktning fra Syria. De er enige om de syriske barna må få gå på skole. - Vi aksepterer ikke en tapt generasjon, var de tre enige om. Foto: Nina Hansen / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Aldri har verden samlet inn så mye penger på én dag, til én krise, oppsummerte FNs generalsekretær Ban Ki-moon London-konferansen for Syria. Selv om det er noe uklart hvor mye som ligger i de ulike løftene som regjeringssjefer og andre regjeringstopper kom med i dag, nærmer tallet seg 6 milliarder dollar (50 milliarder norske kroner).

Sjette best i verden Ifølge den norske regjeringen har Norge med 2,4 milliarder kroner til Syria og flyktningene i nærområdene plassert seg på sjetteplass når det gjelder beløp. I forhold til innbyggertall er Norge nummer to etter Kuwait.

Fram mot 2020 har landene lovet støtte verd 10 milliarder dollar.

- Vi har i dag sikret nær seks milliarder dollar for i år. Det er et godt dagsverk, sa Storbritannias statsminister David Cameron da han oppsummerte.

Norge lover 2,4 milliarder kroner i år og til sammen 10 milliarder over fire år til Syria og regionen. Solberg lover langsiktig støtte til den syriske befolkningen. Norge fikk i dag ros fra flere for å prioritere utdanning for barn og unge som rammes av krigen i Syria.

- Vi er enige om at vi ikke aksepterer en tapt generasjon, sa Solberg i sin oppsummering.

Fortsetter bombing I sin tale i formiddag understreket Solberg hvor viktig det er å raskt finne en politisk løsning på konflikten i landet. Jo lengre tid det tar, jo vanskeligere blir det å gjenoppbygge det som er blitt ødelagt i krigen, sa hun.

Mens verden lover milliardstøtte til Syrias befolkning, fortsetter bombingen i Syria og strømmen av flyktninger fortsetter mot Syrias naboland.

- Til tross for at det skulle være en bevegelse i Syria mot fredsforhandlinger, så bidrar ikke Iran og Russland for øyeblikket til å dempe krigshandlinger slik at tillit kan skapes og forhandlingene om fred og forsoning kan fortsette. Men det som har vært bra her i dag, er at mange land har bidratt mye, sier Solberg.

Flere regjeringssjefer og andre topper som holdt innlegg, understreket også betydningen av satsningen på skole.

- Syrias framtid avhenger av barna, og deres framtid er avhengig av dere. Det er over 700 000 syriske barn som ikke får skolegang nå. De er ikke en tapt generasjon. De aksepterer ikke å være det, det gjør ikke jeg, og det bør ikke dere gjøre, sa Malala i sin appell verdenslederne tilstede i London.

Norsk initiativ Det var Solberg som tok initiativet til møtet i London, der over 60 land og over 30 stats- og regjeringssjefer var til stede. Etter snart fem år med krig er Syria blitt verdens største humanitære katastrofe. Over 250 000 mennesker er drept, og 13,5 millioner trenger hjelp inne i Syria. De politiske samtalene i Genève har brutt sammen. Tyrkias statsminister, som Solberg hadde et bilateralt møte med i dag, fortalte om den kritske situasjonen med nye flyktningestrømmer over grensa til Tyrkia daglig.

Tyrkia varslet i dag at de har gjort lovendringer som gjør at flyktninger får arbeidstillatelse.

Flere enn fire millioner mennesker har flyktet fra Syria siden krigen brøt ut for fem år siden, og kun en liten andel av disse har krysset Middelhavet til Europa. Nabolandene har tatt imot flest flyktninger.

- Vi har nådd en vår grense, sa Jordans kong Abdullah i sitt innlegg på konferansen.

EU-president Donald Tusk lovet i London at unionen vil støtte Syria og tre av nabolandene med 28,5 milliarder kroner i år. Samtidig vil USA øke sin støtte med 7,7 milliarder kroner.

Tyskland vil gi en sum tilsvarende 10,5 milliarder kroner i år, og 22 milliarder innen 2018. Og Storbritannia lover å øke sin støtte til 15 milliarder kroner innen 2020.

- Banebrytende Norges bidrag skal blant annet brukes på nødhjelp, utdanning, helse, husly, mat, beskyttelse, vann og sanitære forhold gjennom støtte til FN og andre hjelpeorganisasjoner.

Flyktninghjelpens generalsekretær Jan Egeland kaller bidraget banebrytende.

- At Norge binder seg til å opprettholde solid støtte til Syria over fire år, gjør det mulig å drive et mer effektivt og planlagt hjelpearbeid, sier Egeland til NTB.

: FNs generalsekretær Ban Ki-moon oppsummerte giverlandskonferansen for Syria som en suksess.Foto: Mark Wilson/Getty Images/AFP
: FNs generalsekretær Ban Ki-moon oppsummerte giverlandskonferansen for Syria som en suksess.Foto: Mark Wilson/Getty Images/AFP Vis mer