BLID DIKTATOR: Dette bildet viser Kim Jong-un slik vi har blitt vant til å se ham den siste tiden, omgitt av høytstående offiserer. Er den hissige retorikken gal dikators forsøk på å starte en atomkrig, eller et strategisk spill? Foto: AFP PHOTO/KCNA
BLID DIKTATOR: Dette bildet viser Kim Jong-un slik vi har blitt vant til å se ham den siste tiden, omgitt av høytstående offiserer. Er den hissige retorikken gal dikators forsøk på å starte en atomkrig, eller et strategisk spill? Foto: AFP PHOTO/KCNAVis mer

Ban Ki-moon:- Nord-Korea har gått for langt i retorikken

FNs generalsekretær bekymret for utviklingen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): I går ble det meldt om at Nord-Korea skal ha flyttet det som trolig er en mellomdistanserakett til østkysten. Det er en ganske håndfast provokasjon fra den uberegnelige atommakten.

Krigsretorikken og raslingen med sablene bekymrer en hel verden, inkludert FNs generalsekretær.

- Atomtrusler er ikke en lek, det er svært seriøst (...) Jeg mener de har gått for langt i retorikken, sa Ban Ki-moon på en nyhetskonferanse i Madrid, skriver BBC.

Han ba samtidig alle parter i konflikten om roe ned situasjonen, og å inngå i dialog.

Truer igjen USA For situasjonen øker i spenning ettersom regimet i Pyongyang bruker stadig sterkere verbal skyts mot omverdenen.

De har gjentatte ganger truet med atomangrep mot USA, som svarer med å sende rakettforsvarssystemer til Guam i Stillehavet og en radar nærmere Nord-Koreas kyst.

- Den amerikanske marinen har flyttet et krigsskip og en sjøbasert radarplattform nærmere Nord-Koreas kyst for å overvåke landets militære bevegelser, inkluderte eventuelle nye rakettoppskytninger, sa en kilde i forsvarsdepartementet mandag, ifølge CNN.

USA forventer at Nord-Korea kommer til å gjøre alvor av å skyte opp en rakett den nærmeste tiden, men om det er som ledd i en øvelse eller om de gjør alvor av truslene om angrep er uvisst.

Provoserer Ifølge BBC skal også russerne har sett seg lei på krigshissingen fra Kim Jong-un.

- Pyongyangs forsøk på å gå på å bryte avgjørelsene tatt av FNs sikkerhetsråd er kategorisk uakseptable, sa en talsmann fra det russiske utenriksdepartemenetet, Alexander Lukashevich.

Han la til at det kunne vanskeliggjøre, om ikke umuliggjøre, seks-lands-samtaler i tiden fremover.

Japan, et av landene som deltok i samtalene i 2008, samarbeider tett med USA og Sør-Korea i overvåkningen av Nord-Korea.

- Vi stålsetter oss for det verst tenkelige scenarioet, sa en talsmann for den japanske regjeringen.

Raketten som Nord-Korea har flyttet i løpet av de siste dagene når neppe USAs vestkyst tror eksperter, men den kan nå så langt som Alaska - og helt klart Japan. 

Til og med Kina, som tradisjonelt sett har vært Nord-Koreas nærmeste allierte skal ha økt beredskapen langs grensen, ifølge Russia Today.

- Ikke suicidale - Hvis de prøver seg på noe mot USA er det å regne som selvmord, det vil ikke skje, sa USAs tidligerer FN-ambassadør, ifølge NRK.

Og dersom vi skal tro professor i Korea-studier ved Kim Koo-Korea stiftelsen, og doktorgradsstipendiat ved Tufts University, Sung-Yoon Lee, så er ikke det tilfelle.

BEKYMRET: FNs generalsekretær Ban Ki-moon manet alle parter til å roe ned retorikken i en tale i madrid i går. Foto: AFP PHOTO/ DOMINIQUE FAGET
BEKYMRET: FNs generalsekretær Ban Ki-moon manet alle parter til å roe ned retorikken i en tale i madrid i går. Foto: AFP PHOTO/ DOMINIQUE FAGET Vis mer

- Vi må anta at det nordkoreanske lederskapet ikke er gale, eller suicidale, til tross for de bisarre tingene de sier og gjør, skriver Lee i en kronikk hos CNN.

Han tilbyr også en forklaring på hvorfor Kim Jong-un velger å til stadighet provosere militærmaktene rundt seg.

Pyongyang ser på det at USA forplikter seg til å forsvare Sør-Korea som den største trusselen mot den nordkoreanske statens viktigste oppgave. Kommunistpartiet har som programfestet forpliktelse å sikre sosialismen i hele den nordlige delen av halvøyen, dagens Nord-Korea. Utover det skal de dessuten ha revolusjonære mål som går ut på «nasjonal frigjøring og folkedemokrati» i hele landet, altså inkludert Sør-Korea.

- Enkelt sagt betyr det å oppløse den sørkoreanske regjeringen, og å innføre kommunisme på hele den koreanske halvøya - med makt, skriver Lee.

Lee mener Pyongyang har en plan i to steg for hvordan dette skal foregå.

Første steg er å skremme vettet av sørkoreanerne, og gi dem illusjonen av at en tilbaketrekning av amerikanske tropper - det var 28 000 amerikanske soldater i Sør-Korea før ordkrigen tok til for fullt, det er neppe færre nå - vil føre til fred og forsoning mellom de to landene på halvøya.

Det andre steget er å en dag skremme det amerikanske folket med en atomrakett som er i stand til å nå den amerikanske vestkysten. De satser på at når den dagen kommer, så vil USA tenke annerledes om den overnevnte forpliktelsen overfor Sør-Korea.

Selv uten USAs direkte involvering er likevel ikke Sør-Korea noen lett match for den hissige naboen i nord. Ifølge The International Institute for Strategic Studies (IISS) så er Nord-Koreas hær rundt dobbel så stor som Sør-Koreas, men halvparten av våpnene til bakkestyrkene er fra rundt 1960, og den andre halvparten enda eldre. Den sørkoreanske militærmakten er en av verdens mest moderne, og sjø- og luftforsvar er på størrelse med Nord-Koreas, men langt mer sofistikert.

Villmann eller strateg? Er den unge Kim ute etter å sette sin del av verden i brann, eller er dette en del av prosessen hvor han konsoliderer egen makt?

Er han en uberegnelig villmann, eller en kalkulerende strateg, spør Dagbladets Morten Strand seg i denne kommentaren.