Ban Ki-moon til Svalbard for å se klimaendringene

- Norge er blant FNs sterkeste samarbeidspartnere, sier FNs generalsekretær på Norges-besøk.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): FNs generalsekretær er i Norge for å delta på det internasjonale toppmøtet om utdanning. Men i morgen reiser han med utenriksminister Børge Brende til Svalbard for å se klimaendringene på nært hold.

Se klimaendringene Det er andre gang Ban Ki-moon besøker Svalbard, han var der også i 2009.

- Jeg så klimaendringene med egne øyne. Og jeg er takknemlig for å få reise dit igjen, sa Ban Ki-moon.
Og ifølge Børge Brende vil han se at det har skjedd forverringer siden da.

Ban Ki-moon skal ha samtaler med både statsminister Erna Solberg og utenriksminister Brende om veien til en ambisiøs klimaavtale på FN-toppmøtet i Paris i høst.

Redde klimaet I en kort uttalelse til pressen før han gikk i samtaler med Brende, sa Ban Ki-moon at det er maktpåliggende å handle globalt nå for å redde klimaet.

Han takket Norges statsminister og utenriksminister for at de tar lederskap både i kampen mot fattigdom i verden og i kampen for klimaet, og sa at Norge er blant de sterkeste samarbeidspartnerne for FN.

— Vi er veldig takknemlige for det lederskapet den norske statsministeren og utenriksministeren utviser, sa Ban Ki-moon da han ble hilset velkommen av Brende i regjeringens representasjonsbolig.
 
Brende takket FN-sjefen for hans personlige engasjement for utdanning og i kampen mot klimaendringene.

FNs tusenårsmål - Dessverre vil du se negative endringer på Svalbard siden 2009. Isbreene smelter, og klimaendringene skjer i dobbel hastighet. Det er en skikkelig vekker før Paris-møtet, sa Brende.

Senere i dag skal Ban Ki-moon og utenriksminister Brende delta på en konferanse i Røde Kors. I ettermiddag skal FNs generalsekretær sammen med Rwandas president Paul Kagame og Norges statsminister Erna Solberg presentere statusrapporten for FNs tusenårsmål.