TIL OSLO: FN's generalsekretær Ban Ki-moon kommer til Oslo mandag for å delta på et internasjonalt toppmøte om utdanning. Her hilser statsminister Erna Solberg på FN-toppen under World Economic Forum  i Davos. Foto: Lise Åserud / NTB scanpix
TIL OSLO: FN's generalsekretær Ban Ki-moon kommer til Oslo mandag for å delta på et internasjonalt toppmøte om utdanning. Her hilser statsminister Erna Solberg på FN-toppen under World Economic Forum i Davos. Foto: Lise Åserud / NTB scanpixVis mer

Ban Ki-moon til toppmøte om utdanning i Oslo

Fjær i hatten for Erna å få FN- sjefen til Norge.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Statssjefer, regjeringssjefer, forskere, private og toppledere fra internasjonale organisasjoner med FN-sjef Ban Ki-moon  i spissen kommer til Norge neste uke for å diskutere utdanning for verdens barn.

58 millioner barn i verden går i dag ikke på skole. Hensikten med toppmøtet er å løfte temaet, stoppe negativ trend når det gjelder internasjonal støtte til utdanningsformål og bidra til at landene selv prioriterer utdanning.

Pådriver Statsminiser Erna Solberg er med i en gruppe ledere som har en rolle som pådrivere for å nå FNs tusenårsmål.
God utdanning til alle er en forutsetning for vekst og framgang for alle land.

Å arbeide internasjonalt for å sikre alle barn skolegang, og ikke minst sikre at jenter får samme muligheter som gutter, er en av Solbergs hjertesaker.

- Dette er en veldig viktig del av mitt arbeid, og gir meg en viktig plattform for annet internasjonalt arbeid. Også som konfliktforebygging, i et sikkerhetspolitisk og langsiktig perspektiv, er satsing på utdanning noe av det viktigste vi gjør, sier Solberg.

Anerkjennelse Norges statsminister har sammen med Rwandas president Paul Kagame ansvar for å være pådrivere for FNs tusenårsmål. Den som ga Solberg oppdraget, var FNs generalsekretær Ban Ki-moon.

At Ban Ki-moon kommer til Norge for å delta på konferansen, ser Solberg som et uttrykk for at FN-sjefen ser den innsatsen Norge gjør på den internasjonale arenaen for å få mer penger til utdanning og bedre resultater.

Solberg mener slike toppmøter er nødvendige for å skape internasjonal enighet om at utdanning må løftes fram og få en sentral plass i bistands- og utviklingspolitikk.

Besøkte Malawi I fjor sommer besøkte Solberg en skole i det fattige landet Malawi. Drop out er et stort problem. Fattige familier trenger barna som arbeidshjelp, og tar dem ut av skolen. Dette gjelder særlig jenter som også giftes bort og får barn i svært ung alder.

Solberg mener det har skjedd en del internasjonalt det siste året.

-  Det har blitt høyere oppmerksomhet internasjonalt rundt utdanning. Ikke minst snakkes det mer om utdanning som virkemiddel for andre mål, særlig for kvinner. Utdanning bidrar til likestilling, færre barneekteskap, færre unge mødre osv. I den internasjonale debatten ser vi at jenters og kvinners situasjon og likestilling henger mye mer sammen med andre utviklingsmål, sier Solberg.

Kvalitet i skolen Toppmøtet til uka vil fokusere på fire hovedområder:
•    Investering i utdanning.
•    Utdanning for jenter, særlig sammenhengen utdanning og helse
•    Utdanning i krise og konfliktområder
•    Kvalitet på læring.

-    Vi må ikke bare se på deltakelse og krysse av for alle som går på skole, men også sørge for at de fullfører og lærer noe. 215 millioner barn som går på skolen, lærer ikke å lese og skrive ordentlig. Det betyr at vi også må ha fokus på lærere og læringsutbytte, sier Solberg.

- Skole må være fristed 58 millioner barn i verden går ikke på skole. Halvparten av dem hindres på grunn av krig og konflikt.

- Vi vil jobbe for å få flest mulig land til å bli enige om at skoler i konfliktområder skal være fristeder. Det må gjelde begge parter i en konflikt slik at man ikke bruker skole som beskyttelse og utskytingsramper for raketter, sier Solberg.

FNs generalsekretær kommer altså til konferansen i Oslo. Det gjør også FNs spesialutsending for utdanningsspørsmål Gordon Bown. Statsministre, utenriksministre og kunnskapsministre, i hovedsak fra fattige land, og representanter for multinasjonale organisasjoner kommer også.

Blant de som har bekreftet ankomst er Rwandas president Paul Kagame, Pakistans statsminister Nawas Sharif og forkjemperen for kvinner og barn Graça Machel.

Nytt toppmøte i Addis Abeba Konferansen heter «Education for Development» (Utdanning for utvikling). Den skal forberede et stormøte i Etiopias hovedstad Addis Abeba i midten av juli, der man håper pengene skal strømme inn til utdanning.

Solberg ser gjerne bedre samarbeid mellom staten og private, også i skolen, der private kan bidra til finansiering av teknologi og etterutdanning i for eksempel internett.

 

HJERTESAK: Utdanning for alle barn er en av statsminister Erna Solbergs viktigste kampsaker. Mandag åpner hun et stort internasjonalt toppmøte i Oslo. Foto: Benjamin A. Ward / Dagbladet
HJERTESAK: Utdanning for alle barn er en av statsminister Erna Solbergs viktigste kampsaker. Mandag åpner hun et stort internasjonalt toppmøte i Oslo. Foto: Benjamin A. Ward / Dagbladet Vis mer