Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Ban Ki-moon vil skifte ut Kai Eide

Vil utnevne en ny spesialutsending i Afghanistan, opplyser diplomatiske kilder i FN.

TAR GREP: Ban Ki-moon kommer til å bytte ut Kai Eide. Den svenske diplomaten Staffan de Mistura, som i dag har en ledende stilling i FNs matvareprogram (WFP) og som tidligere har vært Bans utsending i Irak, skal være blant favorittene til å overta etter Eide. Foto: REUTERS/Finbarr O'Reilly/Scanpix
TAR GREP: Ban Ki-moon kommer til å bytte ut Kai Eide. Den svenske diplomaten Staffan de Mistura, som i dag har en ledende stilling i FNs matvareprogram (WFP) og som tidligere har vært Bans utsending i Irak, skal være blant favorittene til å overta etter Eide. Foto: REUTERS/Finbarr O'Reilly/Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

|||

FNs generalsekretær Ban Ki-moon vil skifte ut Kai Eide og utnevne en ny spesialutsending i Afghanistan, opplyser diplomatiske kilder i FN.

Eide har vært FN-utsending i Kabul siden mars 2008, men kommer til å bli skiftet ut i slutten av januar, opplyser kildene.

Den norske diplomaten ble tidligere i år anklaget for å ta for lett på uregelmessighetene under presidentvalget i Afghanistan, der Hamid Karzai ble gjenvalgt for fem nye år.

FN-diplomater opplyser at Ban Ki-moon nå er på jakt etter en ny utsending, som skal lede den sivile delen av opptrappingen president Barack Obama har lovet.

Landene som deltar i den NATO-ledede ISAF-styrken i Afghanistan vurderer i tillegg å utnevne sin egen sivile representant, opplyser kildene.

Svensk etterfølger?

Den svenske diplomaten Staffan de Mistura, som i dag har en ledende stilling i FNs matvareprogram (WFP) og som tidligere har vært Bans utsending i Irak, skal være blant favorittene til å overta etter Eide.

En annen kandidat som nevnes er franskmannen Jean-Marie Guehenno, som ledet FNs fredsbevarende operasjoner fra 2001 til 2008.

Barack Obama har tatt til orde for en kraftig sivil opptrapping i Afghanistan, ved siden av USAs militære opptrapping i landet.

Om FNs sivile operasjon i landet (UNAMA) bør få en ledende rolle i opptrappingen, hersker det derimot uenighet i FN om.

Annenfiolin

Enkelte frykter at FNs nye spesialutsending vil måtte finne seg i å spille annenfiolin, dersom ISAF-landene utnevner sin egen sivile utsending.

Andre ser ikke det uheldige i dette, og mener at det kan være klokt om FN holder en lav profil for ikke å bli koblet til den militære opptrappingen som USA og ISAF har varslet.

En av mulighetene som diskuteres er å utnevne en såkalt superutsending som skal koordinere samarbeidet mellom FN og ISAF, noe Afghanistans president Hamid Karzai tidligere har motsatt seg.

Den britiske politikeren Paddy Ashdown var opprinnelig tiltenkt en slik rolle i Afghanistan, men den afghanske presidenten fryktet at Ashdown ville bli for mektig og ba i stedet om Kai Eide.

Tett forhold

Eide har blitt kritisert for å ha et alt for tett forhold til Karzai, som i årevis har omgitt seg selv med krigsherrer og korrupte folk. Den norske diplomaten avviser dette og hevder at det nære forholdet utelukkende har hatt en positiv effekt.

Hvem som eventuelt kan bli «superutsending» er et åpent spørsmål.

- Det må i så fall være noen som kommer godt overens med Karzai. Det kan ikke være en som Richard Holbrooke, som Karzai ikke liker, sier en FN-kilde med henvisning til USAs ambassadør i Kabul.

- Jeg regner derfor med at det blir snakk om to utsendinger, en fra FN og en fra ISAF, sier kilden.


(NTB)


FERDIG? FN-kilder melder i dag at Kai Eide skal byttes ut i Afghanistan. Foto: Jacques Hvistendahl/Dagbladet
FERDIG? FN-kilder melder i dag at Kai Eide skal byttes ut i Afghanistan. Foto: Jacques Hvistendahl/Dagbladet Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media