FREDSARBEID:  Sikkerhetsrådet skal nå behandle et vestlig resolusjonsutkast som tar til orde for å innføre sanksjoner mot Syria, dersom ikke Assad-regimet trekker alle tunge våpen ut av landets byer innen ti dager. Foto: Allison Joyce / Reuters / NTB Scanpix
FREDSARBEID: Sikkerhetsrådet skal nå behandle et vestlig resolusjonsutkast som tar til orde for å innføre sanksjoner mot Syria, dersom ikke Assad-regimet trekker alle tunge våpen ut av landets byer innen ti dager. Foto: Allison Joyce / Reuters / NTB ScanpixVis mer

Ban og Annan ber Sikkerhetsrådet legge press på Syria

Fordømmer samtidig bombingen av al-Assads svigerbror.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

FNs generalsekretær Ban Ki-moon og hans spesialutsending Kofi Annan ber Sikkerhetsrådet legge press på regimet og opprørerne i Syria for å få slutt på voldshandlingene i landet.

- Den forverrede situasjonen i Syria understreker hvor ekstremt nødvendig det er at alle sider stanser all form for væpnet voldsbruk, etterlever sekspunktsplanen og beveger seg raskt i retning av politisk dialog, heter det i en uttalelse fra Ban.

FNs generalsekretær fordømmer samtidig bombeattentatet som kostet Syrias forsvarssjef Daoud Rajha og to andre ledende medlem av president Bashar al-Assads regime livet onsdag.

Resolusjonsutkast Sikkerhetsrådet skal nå behandle et vestlig resolusjonsutkast som tar til orde for å innføre sanksjoner mot Syria, dersom ikke Assad-regimet trekker alle tunge våpen ut av landets byer innen ti dager.

Russland og Kina mener at resolusjonsutkastet er ensidig og at syriske myndigheter er i sin fulle rett til å svare militært på angrepene fra væpnede opprører.

Begge land sier at de vil bruke sin vetorett for å stanse resolusjonsutkastet, slik de har gjort to ganger tidligere.

Ikke enige Sikkerhetsrådet skulle etter planen ha stemt over resolusjonsutkastet onsdag, men Kofi Annan, som er spesialutsending til Syria for FN og Den arabiske liga, overtalte medlemslandene til å utsette avstemningen med et døgn.

Annans håp var at medlemslandene i Sikkerhetsrådet skulle bli enige om et kompromiss, men det ser ikke ut til å ha skjedd.

Et siste forsøk fra USAs president Barack Obamas side, på å overtale sin russiske kollega Vladimir Putin, førte onsdag ikke fram.

- Vi kan ikke akseptere den delen av resolusjonsteksten som omhandler sanksjoner, opplyste Russlands utenriksminister Sergej Lavrov etter telefonsamtalen mellom Obama og Putin.

- Alvorlig nok Storbritannia, som har ført resolusjonsutkastet i pennen, gjorde det onsdag klart at det vil bli lagt på bordet i Sikkerhetsrådet, vel vitende om hvilken skjebne det vil lide der.

- Vi har gjort det helt klart overfor våre russiske og kinesiske venner at vi er villige til å forhandle. Dette er en kapittel sju-resolusjon som inneholder en trussel om sanksjoner. Vi anser situasjonen i Damaskus og Syria for å være alvorlig nok til å ta dette skrittet, sier britenes FN-ambassadør Mark Lyall Grant.

Skjulte motiver Russland har gjentatte ganger anklaget vestlige land for å ha skjulte motiver og et ønske om regimeskifte i Syria og mener at det ikke er opp til FN å avgjøre hvem som skal styre et land.

- Dessverre er vi vitne til elementer av utpressing, sa Lavrov tidligere i uka.

- Vi får høre at hvis ikke vi går med på en resolusjon som inkluderer kapittel 7, så kommer de til å nekte å forlenge mandatet til FNs observatørstyrke, sa Lavrov.

(NTB)

RUSSLAND NEKTER: Et siste forsøk fra USAs president Barack Obamas side, på å overtale sin russiske kollega Vladimir Putin, førte onsdag ikke fram. - Vi kan ikke akseptere den delen av resolusjonsteksten som omhandler sanksjoner, opplyste Russlands utenriksminister Sergej Lavrov etter telefonsamtalen mellom Obama og Putin. Bildet ble tatt i forrige måned under G-20-møtet. Foto: Andres Leighton / AP Photo / NTB Scanpix
RUSSLAND NEKTER: Et siste forsøk fra USAs president Barack Obamas side, på å overtale sin russiske kollega Vladimir Putin, førte onsdag ikke fram. - Vi kan ikke akseptere den delen av resolusjonsteksten som omhandler sanksjoner, opplyste Russlands utenriksminister Sergej Lavrov etter telefonsamtalen mellom Obama og Putin. Bildet ble tatt i forrige måned under G-20-møtet. Foto: Andres Leighton / AP Photo / NTB Scanpix Vis mer