- Ban vil ha færre Syria-observatører

FNs generalsekretær Ban Ki-moon anbefaler at observatørstyrken for Syria beholder sitt mandat, men at antallet observatører kuttes midlertidig, opplyser diplomatkilder.

VIL KUTTE: Ban Ka-moon vil kutte antallet observatører i Syria.  Foto: REUTERS/Ueslei Marcelino
VIL KUTTE: Ban Ka-moon vil kutte antallet observatører i Syria. Foto: REUTERS/Ueslei Marcelino Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

Ban skal fredag legge fram for FNs sikkerhetsråd sine anbefalinger for det videre arbeidet til observatøroppdraget til Syria, kalt UNSMIS. Observatørene la oppdraget på is 15. juni på grunn av sikkerhetssituasjonen i Syria.

Det sterkt splittede Sikkerhetsrådet må innen 20. juli avgjøre hva som skal skje videre med Syria-observatørene.

Russland og Kina, som to ganger har lagt ned veto mot resolusjoner om fordømmelser av regimet i Damaskus, ønsker å opprettholde størrelsen på observatørstyrken.

Samme mandat Men USA og flere europeiske medlemmer av rådet har argumentert for at det ikke gir noen mening å sende observatører til å overvåke en våpenhvile som ikke overholdes.

Generalsekretær Ban kommer i sin rapport trolig til å ta til orde for at antallet militærobservatører reduseres og at det legges mer vekt på sivile observatører som jobber med spørsmål som menneskerettigheter. Mandatet til gruppen, å overvåke spesialutsending Kofi Annans fredsplan, skal likevel opprettholdes.

Alternativer til Bans anbefaling vil være å enten øke antall observatører fra 300, eller å avvikle hele oppdraget. Det siste vil sende et feil signal, sier diplomatkilder i FN til Reuters.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer