- Ban vil ha færre Syria-observatører

FNs generalsekretær Ban Ki-moon anbefaler at observatørstyrken for Syria beholder sitt mandat, men at antallet observatører kuttes midlertidig, opplyser diplomatkilder.

VIL KUTTE: Ban Ka-moon vil kutte antallet observatører i Syria.  Foto: REUTERS/Ueslei Marcelino
VIL KUTTE: Ban Ka-moon vil kutte antallet observatører i Syria. Foto: REUTERS/Ueslei MarcelinoVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Ban skal fredag legge fram for FNs sikkerhetsråd sine anbefalinger for det videre arbeidet til observatøroppdraget til Syria, kalt UNSMIS. Observatørene la oppdraget på is 15. juni på grunn av sikkerhetssituasjonen i Syria.

Det sterkt splittede Sikkerhetsrådet må innen 20. juli avgjøre hva som skal skje videre med Syria-observatørene.

Russland og Kina, som to ganger har lagt ned veto mot resolusjoner om fordømmelser av regimet i Damaskus, ønsker å opprettholde størrelsen på observatørstyrken.

Samme mandat Men USA og flere europeiske medlemmer av rådet har argumentert for at det ikke gir noen mening å sende observatører til å overvåke en våpenhvile som ikke overholdes.

Generalsekretær Ban kommer i sin rapport trolig til å ta til orde for at antallet militærobservatører reduseres og at det legges mer vekt på sivile observatører som jobber med spørsmål som menneskerettigheter. Mandatet til gruppen, å overvåke spesialutsending Kofi Annans fredsplan, skal likevel opprettholdes.

Alternativer til Bans anbefaling vil være å enten øke antall observatører fra 300, eller å avvikle hele oppdraget. Det siste vil sende et feil signal, sier diplomatkilder i FN til Reuters.

FNs sikkerhetsråd skal diskutere Bans anbefaling onsdag og stemme over saken 18. juli.

Ikke bevæpne Lederen for FN-observatørene i Syria, den norske generalmajoren Robert Mood, sier at den ubevæpnede observatørstyrken ønsker å gjenoppta arbeidet i løpet av de kommende ukene. Men også han anbefaler at gruppens sammensetning blir noe endret for i størst mulig grad kunne bistå arbeidet med å komme fram til en politisk løsning på konflikten.

Mood sier samtidig at en bevæpning av observatørene er en svært dårlig idé. Han understreker at det å komme uten våpen er noe av det viktigste for styrkene i deres møte med det syriske folk.

Fredag arrangeres en Syria-konferanse i Paris i regi av Venner av Syria. Gruppen består av mer enn 60 land, inkludert EU-land og medlemmer av Den arabiske liga.

Nye sanksjoner Russland og Kina, som fortsatt støtter regimet til president Bashar al-Assad, deltar ikke.

USA kommer på møtet til å ta til orde for tøffe FN-sanksjoner president Bashar al-Assad og hans innerste sirkel. Men trolig kommer Kina og Russland til nok en gang å legge ned veto. De to landene sier syrerne selv må finne ut av konflikten, og at ikke andre kan diktere en løsning. Landene utelukker ikke at Assad kan komme til å bli sittende. Det gjør imidlertid Vesten, som sier den syriske presidenten ikke kan være del av et nytt regime.

Russlands utenriksminister Sergej Lavrov bekreftet torsdag at han hadde fått forespørsel fra vestlige land om ikke Russland kunne gi Assad asyl, noe han og resten av regjeringen trodde var en spøk.

(NTB)