Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Bana (7) med hjerte­skjærende brev til Trump

- Jeg kunne ikke leke i Aleppo, det var dødens by.

MELDINGER FRA KRIGEN: Sju år gamle Bana al-Abed og mora ble verdenskjente for sine twittermeldinger om livet i Aleppo. Håpet var at bilder og videoer fra den brutale virkeligheten ville øke oppmerksomheten rundt situasjonen i Syria.  Nå har hun skrevet et åpent brev til USAs president, Donald Trump. Foto: Adem Altan / AFP / NTB Scanpix
MELDINGER FRA KRIGEN: Sju år gamle Bana al-Abed og mora ble verdenskjente for sine twittermeldinger om livet i Aleppo. Håpet var at bilder og videoer fra den brutale virkeligheten ville øke oppmerksomheten rundt situasjonen i Syria.  Nå har hun skrevet et åpent brev til USAs president, Donald Trump. Foto: Adem Altan / AFP / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Sju år gamle Bana al-Abed fra Aleppo i Syria ble verdenskjent for sine twitter-meldinger fra den brutale virkeligheten i den krigsherjede byen. Nå kommer hun med en rørende oppfordring til USAs president Donald Trump, i et åpent brev:

«Du må gjøre noe for å hjelpe barna i Syria, for de er som dine barn og fortjener fred som deg», skriver sjuåringen til USAs ferske president.

Medier verden over skrev i fjor høst om jenta, som sammen med mammaen Fatemah, publiserte meldinger på twitterkontoen @alabedban.

- Mitt navn er Bana. Jeg er sju år gammel. Jeg snakker til verden fra Øst-Aleppo. Dette er et avgjørende øyeblikk for meg - jeg kommer enten til å leve eller død, skrev hun på Twitter en uke før hun og familien var blant de heldige som ble evakuert fra byen i desember.

- Hun så vennen sin bli drept

Banas mamma Fatemah, en engelskutdannet lærer, har hjulpet til med å skrive twittermeldingene. Da BBC snakket med Fatemah i oktober, sa hun at datteren hennes genuint ønsker at «verden skal få høre stemmen hennes».

- Hun sier «mamma, hvorfor hjelper ikke noen oss», sa Fatemah ifølge BBC.

- Hun har sett alt her. Hun så vennen sin bli drept og huset vårt bli bombet. Hun så skolen sin bli bombet. Det har påvirket henne, sa Fatemah videre.

MELDINGER FRA KRIGEN: Sju år gamle Bana al-Abed og mora twitrer om livet i Aleppo. De håper bilder og videoer fra den brutale virkeligheten kan øke oppmerksomheten rundt situasjonen i Syria. Video: Twitter/@alabedbana Vis mer

Bana ønsker å bli lærer, akkurat som sin mor, når hun blir stor. Som følge av krigen har hun ikke vært på skolen på over ett år.

Nå lever hun trygt sammen med sin familie i Tyrkia. Fra sitt nye hjem har sjuåringen skrevet et hjerteskjærende brev til USAs president Donald Trump, gjengitt av BBC. I brevet, som ble skrevet før Trumps innsettelse som president, beskriver hun hverdagen i Syria - og oppfordrer samtidig Trump til å hjelpe de som er igjen i hennes hjemland.

Her er hele Banas brev, oversatt til norsk:

«Kjære Donald Trump,
Mitt navn er Bana al-Abed, og jeg er en sju år gammel syrisk jente fra Aleppo.
Jeg bodde i Syria hele mitt liv, før jeg flyktet fra beleirede Øst-Aleppo i desember i fjor. Jeg er et av de syriske barna som led i den syriske krigen. Men akkurat nå har jeg funnet fred i mitt nye hjem i Tyrkia. I Aleppo gikk jeg på skole, men den ble raskt ødelagt av bombene. Noen av vennene mine døde.

Det gjør meg veldig trist, og jeg skulle ønske de var her med meg så vi kunne leke sammen akkurat nå. Jeg kunne ikke leke i Aleppo, det var dødens by. Her i Tyrkia kan jeg være ute og nyte livet. Jeg kan gå på skole, selv om jeg ikke har begynt med det ennå. Det er derfor fred er viktig for alle, inkludert deg. Likevel er det millioner av Syriske barn som ikke har det som meg akkurat nå. De lider i ulike deler av Syria. De lider på grunn av voksne mennesker.

Jeg vet at du skal bli president i USA, så kan du være så snill å redde barna og folkene i Syria? Du må gjøre noe for å hjelpe barna i Syria, for de er som dine barn og fortjener fred som deg. Hvis du lover meg at du gjør noe for barna i Syria, så er jeg allerede din nye venn.

Jeg ser fram til hva du vil gjøre for Syrias barn».

SYMBOLENE PÅ KRIGEN: Tirsdag denne uken meldte FN at opp mot 100 barn i en bygning i Øst-Aleppo var under beskytning. Kampen om Aleppo går mot slutten, men flere tusen mennesker er fortsatt fanget i byen. Evakueringen av menneskene ble i dag gjenopptatt. Video: AleppoMediaCenter, Smart News Agency, Step News via Storyful Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling