Banalt lite tøystykke

Hijab gir meg ikke frihet, men det gir meg en identitet

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Dette er et leserinnlegg skrevet av student Aysha Butt. Vil du også skrive? Gå til Dagbladet.nos debatt-sider.Frihet er et ord som ikke passer inn i konteksten hijabbruk. Jeg vil ikke påstå at hijab gir meg noe mer eller mindre frihet, om ingenting så gir det meg en identitet. Kanskje det er nettopp dette Hege Storhaug har problemer med å forstå.

Først og fremst vil jeg påpeke at jeg skriver fra mitt subjektive ståsted. Jeg vil på ingen måte representere en hel gruppe mennesker men kun meg, kun mitt individ.

Jeg vil på ingen måte være uenig med Storhaug der hun uttrykker sin uenighet i at små jenter blir påtvunget hijab, selv jeg finner dette høyst unødvendig. Derimot vil jeg gjerne poengtere at hennes generalisering av Islam og muslimske kvinner er skuffende. Jeg er da ikke noe produkt av en påtvunget og dyster handling, heller ikke offer av fundamentale muslimske foreldre som ønsker å se deres meg lide i stillhet, og jeg er på ingen måte et svakt samfunnsledd som lar meg bli tråkket på av besserwissere. Jeg er kun en individ som ønsker å vise folk at jeg er muslim, og veldig stolt av det.

Identitet. Det jeg ikke skjønner er dette økende hysteriet rundt bruken av hijab. Hvorfor i all verden skal et lite tøystykke være til så stor byrde for samfunnet rundt sånne som meg når vi ikke plages av dette? Har Storhaug noen gang vurdert bruken av hijab som et ønske om å ha en identitet? Fordi tro det eller ei Storhaug, i dine øyne vil ei jente med svart hår, brune øyne og olivenfarget hud aldri oppfattes som en nordmann, og i mitt eget hjemland er jeg en vestlig pakistaner. Vi alle har vel litt behov for å hevde oss, og jeg skjønner ikke hvorfor Storhaug skal legge seg opp i hijabbruken, fordi jeg har et sterkt ønske om å hevde at jeg er muslim, fordi religionen slik jeg kjenner den er slett ikke så verst, og er det virkelig noe i veien med dette?

Å bruke hijab er ikke noe annerledes enn en turban, kippá eller et lite sølv kors i halsen. Vi erkjenner noe ved bruk av disse, vi uttrykker vår identitet og samhold til en tanke. Det har da aldri vært meningen å bli omdannet til stereotypmennesker, Storhaug. Hvorfor kan jeg ikke bære være den jeg er i dine øyne? Helst med hijab.

En annen viktig effekt ved å bruke hijab (som noen føler), er at en slipper å bygge sin selvtillit på sitt utseende - nærmere bestemt sin popularitet blant det andre kjønn, og sin konkurransedyktighet i forhold til andre kvinner. En muslimsk kvinne som bruker hijab, vil kunne fortelle at klærne gir henne en identitetsfølelse og selvtillit, som ikke er basert på hennes fysiske attributter, - eller mangel på sådanne! Kvinner er ikke skapt like, så hvorfor kan ikke visse bli møtt som det mennesket hun er, både overfor andre kvinner, og i forhold til de menn hun må omgås?

Ignoranse. En av debattantene skrev “det er nettopp UNDERKASTELSE det handler om. Motbydelig”. Jeg har da ikke underkastet meg noen eller noe overstående ved å tulle et tøystykke rundt mitt hode, føler du en trussel om jeg så hadde gjort det? Hva er det egentlig gjennomsnittsnordmannen vet om Islam? Eller om muslimer generelt. Hvor tragisk er det å lese innlegg i avisen og slå neven i bordet i bann mot en hel folkegruppe. Hvordan kan folk anklage meg å tilhøre en religion som utøver vold? Enhver uttalelse i våre skrifter har aldri blitt krevd å bli fulgt slavisk, de har heller aldri blitt ment å bli tolket bokstavelig, så hvorfor skal jeg ta ansvar for andre menneskers handlinger? De følger sin tolkning av Islam og jeg min.

Denne pekerfinger mentaliteten din Storhaug er feilinformerende, du feier hijabbrukere under samme tak, mens alt jeg prøvde å gjøre med min hijab var å vise at jeg er en individ. Kanskje det bare er du som har misforstått alt sammen?

IDENTITET: - Jeg vil ikke påstå at hijab gir meg noe mer eller mindre frihet, om ingenting så gir det meg en identitet. Kanskje det er nettopp dette Hege Storhaug har problemer med å forstå, skriver Aysha  Butt i dette leserinnlegget.
IDENTITET: - Jeg vil ikke påstå at hijab gir meg noe mer eller mindre frihet, om ingenting så gir det meg en identitet. Kanskje det er nettopp dette Hege Storhaug har problemer med å forstå, skriver Aysha Butt i dette leserinnlegget. Vis mer