SMARTERE ENN ANTATT:  Den nye studien viser at fruktfluene samler informasjon før de tar avgjørelser. Foto: REUTERS/F. Muijres/University of Washington
SMARTERE ENN ANTATT: Den nye studien viser at fruktfluene samler informasjon før de tar avgjørelser. Foto: REUTERS/F. Muijres/University of WashingtonVis mer

Bananfluene er smartere enn du tror

- Har en overraskende mental kapasitet, sier forsker.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): De små irriterende fruktfluene, blant dem bananfluene, som vi gjerne kan finne på kjøkkenet viser seg faktisk å være ganske smarte, skal vi tro en fersk studie utført av forskere ved Oxford-universitet.

Fluene ser ut til å tenke før de handle, og bruke lengre tid på å ta vanskelige avgjørelser. Det så ut til at fluene verken handlet på impuls eller instinkt. I stedet samlet de informasjon før de tok et valg, skriver universitet i en pressemelding.

Fluene ble plassert i en beholder med stadig økende konsentrasjon av et stoff de var trent til å unngå. I den ene enden var den på sitt svakeste, og økte gradvis i styrke til andre enden av beholderen.  

Kognisjon Når konsentrasjonene var veldig ulike og enkle å skille fra hverandre, så tok fluene en kjapp avgjørelse om å flytte seg til den enden av beholderen som hadde svakest konsentrasjon.

Men når konsentrasjonene ble mer og mer like, brukte fluene lengre tid på å ta en avgjørelse.  

- Den friheten man har til å la være å handle på automatiske impulser er en evne man knytter til kognisjon og intelligens. Våre funn viser at fruktfluene har en overraskende mental kapasitet man tidligere ikke har kjent til, sier professor Gero Miesenböck.

Matematiske modeller som beskriver mekanismene til beslutningstaking blant mennnesker og primater viste seg å også gjelde for fruktfluer.

Forskningsobjekter Forskningen viser også at genet «FoxP», som er aktiv i om lag 200 nevroner, er involvert i beslutningen som blir tatt i fluehjernen. Mennesker har fire FoxP-gener. FoxP1 og FoxP2 har tidligere blitt knyttet til egenskaper som språk og kognisjon.

Bananfluer er faktisk veldig mye brukt i forskningens verden. På cellulært nivå er det mange likheter mellom bananfluer og mennesker, og de bruker i forskning på nevrodegenerative sykdommer som Alzheimers og Parkinsons.

Fordelen med fluene er billige i drift og kan formeres i et stort antall. Det krever heller ikke mye penger eller spesialutstyr for å gjøre forsøk med dem, og man behøver heller ikke søke om tillatelse.