MER VOLD: Antallet kvinner i Storbritannia som opplever vold og trusler fra deres familie og omgangskrets øker kraftig, skriver The Guardian i dag. Banaz Mahmod ble drept i 2006 fordi hun valgte feil kjæreste. Foto: AP/SCANPIX
MER VOLD: Antallet kvinner i Storbritannia som opplever vold og trusler fra deres familie og omgangskrets øker kraftig, skriver The Guardian i dag. Banaz Mahmod ble drept i 2006 fordi hun valgte feil kjæreste. Foto: AP/SCANPIXVis mer

Banaz (20) ble kvalt fordi faren ikke likte kjæresten

Antall æresvold-saker øker kraftig i Storbritannia.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Antallet kvinner i Storbritannia som opplever vold og trusler fra deres familie og omgangskrets øker kraftig, skriver The Guardian i dag.

Statistikken viser for første gang omfanget av «æresvold», som inkluderer blant annet trusler, bortføring, syreangrep, vold, tvangsekteskap, lemlestelse og drap. Undersøkelsen viser en 47 prosent økning i tolv politidistrikt bare i år.

Faren drepte datter I 2006 ble en 20 år gammel kurdisk jente, Banaz Mahmod, kvelt til døde på ordre fra sin far og onkel fordi de var misfornøyd hennes valg av kjæreste, Rahmat Suleimani. Mahmod hadde da flere ganger fortalt politiet at familien ønsket å drepe henne. Saken fikk Association of Chief Police Officers (ACPO), som er et samarbeidsorgan for politiet i Storbritannia, til å lage en ny stragtegi for å bedre politiets innsats mot volden. Blant annet ble politidistriketen pålagt å registrere alle form for æresovergep. Det er disse tallene som ligger til grunn for undersøkelsen.

Men fortsatt er det mange politidistrikt som mangler oversikt over omfanget. Tallene, som er utarbeidet av den iranske og kurdiske kvinnerettighetsorganisasjonen «Ikwro», viser at en rekke politidistrikt fortsatt mangler oversikt over slike overgrep.

- Bare toppen av isfjellet Den dramatiske økningen er bare toppen av isfjellet, ifølge en kvinnerettighetsorganisasjon, som sier at mange overgrep aldri blir rapportert på grunn av redselen for å bli utstøtt fra familie og venner. Jasinder Sanghere fra Karma Nirvana, en støttegruppe for æresofre, sier det reelle antallet kan være fire ganger høyere.

Blant de tolv politidsitriktene som hadde oversikt over æresangrep, økte antallet overgrep fra 938 til 1.381. I London økte det fra 235 til 495 og i Manchester-distriktet økte det fra 105 til 189, skriver The Guardian. 

- Flere tør å si fra Kampanjeleder fra Ikwro, Fionnula Ni Mhurchu, sier at økningen delvis skyldes at politiet har økt kunnskapen om området og at flere ofre nå tør å melde fra. Men i tillegg tror hun at yngre mennesker i større og større grad nekter å bøye seg for familienes krav.

«I større og større grad nekter de å godta menneskerettighstesbrudd som blant annet tvangsektskap. Dermed blir de utsatt for denne typen vold. Vi høre også fra miljøene at volden har økt den siste tiden», sier Mhurchu til. Hun mener undersøkelsen er viktig fordi den viser at dette ikke er et lite problem.

«Dette er et alvorlig problem som rammer tusenvis av mennesker hvert år. Flere av de vil oppleve en stor grad av overgrep før de ber om hjelp», sier Mhurchu. Hun etterlyser nå en nasjonal strategi for å bekjempe æresvold, som ikke bare handler om politiarbeid, men som også omfatter skole og lokalsamfunnet.

- Hun var min framtid «Jeg tror aldri jeg har elsket noen så mye som jeg elsket Banaz. Hun var min første kjærlighet. Hun var hele verden for meg. Hun var min nåtid, min framtid og mitt håp. Hun var det beste som noensinne har skjedd meg», sa Banaz Mahmods kjæreste, da Banaz far og onkel ble dømt for drapet.

DREPTE DATTEREN: I 2006 ble en 20 år gammel kurdisk jente, Banaz Mahmod, kvelt til døde på ordre fra sin far, Mahmod Mahmod (bildet) og onkel fordi de var misfornøyd hennes valg av kjæreste, Rahmat Suleimani. Mahmod hadde da flere ganger fortalt politiet at familien ønsket å drepe henne. Foto: AP/SCANPIX
DREPTE DATTEREN: I 2006 ble en 20 år gammel kurdisk jente, Banaz Mahmod, kvelt til døde på ordre fra sin far, Mahmod Mahmod (bildet) og onkel fordi de var misfornøyd hennes valg av kjæreste, Rahmat Suleimani. Mahmod hadde da flere ganger fortalt politiet at familien ønsket å drepe henne. Foto: AP/SCANPIX Vis mer

«Jeg håper at dette en dag vil ta slutt og at folk finner en vei ut av dette. Jeg vet det er for sent for meg og Banaz, men hvis det er noen der ute i samme situasjon, så bør de gjøre noe før det er for sent. Når det er for sent, så er det for sent — du vil aldri få livet ditt tilbake», sa han.  

BLE DØMT: «Jeg tror aldri jeg har elsket noe så mye som jeg elsket Banaz. Hun var min første kjærlighet. Hun var hele verden for meg. Hun var min nåtid, min framtid og mitt håp. Hun var det beste som noensinne har skjedd meg», sa Banaz Mahmods kjæreste, da Banaz far (bildet) og onkel ble dømt for drapet. Foto: AFP/CARL DE SOUZA/SCANPIX
BLE DØMT: «Jeg tror aldri jeg har elsket noe så mye som jeg elsket Banaz. Hun var min første kjærlighet. Hun var hele verden for meg. Hun var min nåtid, min framtid og mitt håp. Hun var det beste som noensinne har skjedd meg», sa Banaz Mahmods kjæreste, da Banaz far (bildet) og onkel ble dømt for drapet. Foto: AFP/CARL DE SOUZA/SCANPIX Vis mer