KJENT METODE: «Mønsteret har vært at noen eller alle av de 8 involverte har gått inn i butikken, noen har snakket med betjeningen, noen sett på varer, noen bare kikket seg rundt. Det har på den måten blitt uoversiktlig i butikken. Noen av de involverte har da sett sin mulighet til å ta de varene som er omtalt i tiltalebeslutningene» heter det i dommen.
KJENT METODE: «Mønsteret har vært at noen eller alle av de 8 involverte har gått inn i butikken, noen har snakket med betjeningen, noen sett på varer, noen bare kikket seg rundt. Det har på den måten blitt uoversiktlig i butikken. Noen av de involverte har da sett sin mulighet til å ta de varene som er omtalt i tiltalebeslutningene» heter det i dommen.Vis mer

Bande på sju reiste rundt og stjal i sommer - dømt til et års fengsel

Samarbeidet om å distrahere betjeningen, mens andre stjal.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): En bande på sju rumenere som i sommer reiste rundt og stjal fra butikker er nå i Nedre Telemark tingrett dømt til et års fengsel hver.

I perioden 10-14. august stjal de sju fra åtte ulike butikker i Kongsberg, Porsgrunn, Kristiansand, Eigersund, Stavanger og Stord.

Det største utbyttet fikk banden, ifølge dommen, på kjøpesenteret «Down Town» i Porsgrunn, hvor de stjal seks gullsmykker til en samlet verdi av 69 687 kroner fra en gullsmedforretning.

Flere av de tiltalte distraherte betjeningen i butikken, mens andre tok smykkene fra et utstillingsmonter.

Reiste sammen I retten har de tiltalte forklart de alle kjente hverandre på forhånd, og at de reiste fra Romania til Norge sammen i to biler for å skaffe seg jobb. I utgangspunktet erkjente alle straffskyld for tyveriene.

- Etter det første på Kongsberg var det enighet om at dersom det dukket opp noe skulle vi bruke muligheten for å stjele. Vi reiste derfor til de forskjellige kjøpesentrene, sa en av de tiltale i sin forklaring.

En annen hevder at de ikke hadde noen planer som å stjele før det første tyveriet.

Dette er en serie tyverier fra butikker, hvor nesten alle butikkene lå inne i et kjøpesenter. Tyveriene skjedde i perioden fredag 10.august til tirsdag 14.august da de ble pågrepet på Stord.

«Mønsteret har vært at noen eller alle av de 8 involverte har gått inn i butikken, noen har snakket med betjeningen, noen sett på varer, noen bare kikket seg rundt. Det har på den måten blitt uoversiktlig i butikken. Noen av de involverte har da sett sin mulighet til å ta de varene som er omtalt i tiltalebeslutningene» heter det i dommen.

Hadde med barn I mange av tilfellene oppdaget ikke butikkene at varene var borte før god tid etter at banden hadde forlatt butikkene. Noen oppdaget det heller ikke før politiet beslagla tyvegods som kunne spores tilbake. 

En av de åtte som deltok i tyveriene ble ikke varetektsfengslet, men fikk ansvaret for sønnen på seks år som også var med på turen.

De tiltalte har forklart at de ikke hadde planer om å stjele da de kom til landet, men var her for å finne jobb. En kontakt i Norge hadde lovet dem jobb, men da noen av de sju skulle oppsøke denne kontakten i Kongsberg fikk de beskjed om at han ikke kunne skaffe jobb til så mange ufaglærte, men at de kunne få jobb om noen dager.

«Dette med at de skulle ha snakket med en person om jobb ble imidlertid svært svevende for retten. De hadde ingen navn, og ikke noe mer konkret om hvor dette var, og det var ikke alle som nevnte noe om dette» heter det i dommen.