- Bande står bak

Natt til i går slo Securitas- ranerne til på nytt. Mye tyder på at det er de samme gjerningsmennene som står bak flere pengetransportran på Østlandet det siste året.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Uavhengig av ranet av Sparebanken Nor på Frogner i Oslo natt til i går har statsadvokat Lasse Qvigstad bestemt at den videre etterforskningen skal koordineres fra Oslo politidistrikt.

I løpet av de siste åtte månedene har seks pengetransporter fra selskapet blitt ranet - alle i ly av nattemørket.

Likhetstrekkene mellom ranene er flere. Alle er gjennomført svært hurtig og profesjonelt. Ranet på Frogner i går kan spesielt settes i sammenheng med ranene på Romerike i april og i Drammen i begynnelsen av juni. Dette er de mest åpenbare likhetstrekkene:

Ranerne har truet med et automatvåpen, mest sannsynlig et AG3-gevær.

Ranerne har vært uniformert, med militærstøvler og i noen tilfeller full feltuniform.

Ranene har vært godt planlagt. Det har åpenbart vært brukt tid på å kartlegge rutinene og slå til i riktig øyeblikk. Det er få eller ingen gode vitneobservasjoner.

Ved ranene på Lillestrøm og i Mjøndalen har ranerne lagt vekterne i håndjern.

Politiet i Drammen kan sitte med løsningen. De venter fortsatt på analyseresultatene fra prøver de har sendt til Kripos i samband med ranet i Mjøndalen 2. juni i år.

Etter det Dagbladet erfarer jobbes det med et konkret navn i tilknytning til ranet. Drammenspolitiet skal ha sikret seg fingeravtrykk og hår som de mener stammer fra en eller flere av ransmennene.

Etterforskes fra Oslo

Jakten på ranerne intensiveres nå med Oslo som utgangspunkt. Hittil har tre forskjellige politidistrikt jobbet atskilt avhengig av hvor ranet har funnet sted. Nå krever statsadvokaten at etterforskningen samordnes.

- Jeg er av den oppfatning at det her dreier seg om serieran, og det er stor sannsynlighet for at de samme personene står bak. For å få framgang i etterforskningen er det nødvendig at etterforskningen blir sentralisert, sier statsadvokat Lasse Qvigstad.

Satte fyr på bilen

I går tok ranerne seg inn gjennom et sidevindu etter at Securitas-vaktene hadde låst seg inn i banken. Med hevet våpen stormet de mot vekterne. Under selve ranet ble det ikke sagt noe. Vekterne torte ikke annet enn å adlyde. Det er foreløpig uklart hvor mye penger ranerne fikk med seg. 15 minutter etter ranet ble fluktbilen, en hvit van av typen Ford E350, funnet brennende på Filipstadkaia i Oslo. Den ble stjålet fra Gladengveien mellom onsdag klokka 16.00 og 09.00 neste morgen.

Det er utlovet en dusør på 50000 kroner for opplysninger som kan bidra til oppklaring av ranet.