- Bande stjeler bilder av norske boliger og «leier dem ut» i flere byer

Har inntatt det norske boligmarkedet.

ANGRER BITTERT: Brødrene Albert og Pål Øien ble svindlet for flere tusen da de jaktet på bolig i Trondheim. Foto: TV2
ANGRER BITTERT: Brødrene Albert og Pål Øien ble svindlet for flere tusen da de jaktet på bolig i Trondheim. Foto: TV2Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): «TV 2 Hjelper deg» trodde de sto overfor én utleiesvindler da de begynte å granske falske annonser på nettet i sommer.

Det de oppdaget var langt mer omfattende:

De skal ha funnet samme boligannonse, med identisk tekst og «fantastisk lave pris», i fire forskjellige norske byer. En engelskmann sto registrert på alle boligene.

- Norske annonser kopiert til utlandet Programmet opprettet flere forskjellige e-post-kontoer og kontaktet utleieren, og lot som de var interessert i hver enkelt leilighet.

«Vi fikk raskt de samme standardsvarene, som hovedsakelig var på engelsk. Utleieren skrev at han bodde i London og ikke hadde mulighet til å møte oss, men om vi betalte på forhånd skulle han sende nøklene via ekspresstransport-tjenesten TNT», sier reporter Mette Nysæter før kveldens sending på TV 2.

De fant også ut at en leilighet som hadde vært til utleie i Oslo, dukket opp «til utleie» i flere europeiske byer, som Zürich, Luxemburg og Berlin. Annonsene hadde eksakt samme tekst og beskrivelse.

MELDINGEN: E-postene framsto som alt annet enn svindel, mente guttene. Foto: TV2
MELDINGEN: E-postene framsto som alt annet enn svindel, mente guttene. Foto: TV2 Vis mer

- Jeg vil vurdere at dette her er mennesker som jobber med organisert kriminalitet, eventuelt en mafiagruppe, som har satt dette i system, at de jobber internasjonalt, og at de har store inntekter på dette, sier sikkerhetsrådgiver og teknisk sjef i Digital Bevisanalyse AS, Stein Møllerhaug, til TV 2.

- Hvor mange andre? Han har bistått kanalen i søket etter svindlere.

- Og dette er jo bare én leilighet. Hvor mange andre leiligheter har de? Dette sier jo noe om at dette er en ganske stor operasjon, at den ikke er spesifikk for Norge, og at dette er en bande som jobber internasjonalt, sier han til TV 2.

For brødrene Albert og Pål Øien fra Ålesund, førte svindlerne til at starten på studietida ble en helt annen de hadde trodd. Da de to skulle flytte til Trondheim for å studere i fjor høst, fikk de liten tid til å skaffe seg bolig. 

- Vi kom i kontakt med et firma som hadde en leilighet til oss. Vi sendte masse mailer med dem, og endte det opp med å sette over penger til dem. Da vi kom til Trondheim og skulle hente nøklene, forsto vi at det aldri kom noen nøkler, sier Albert til Dagbladet.

- Vi hørte ingenting Utleieren hadde brukt samme unnskyldning: Han var i England og kunne ikke møte dem først. Det var derfor de måtte sette over 25 800 kroner.

Så snart pengene var satt over til kontoen i England, ble det stille i andre enden.

«HENT NØKLENE: Svindlerne lot som om de samarbeidet med et kjent engelsk leveringsbyrå. Det gjorde de ikke. Foto: TV2
«HENT NØKLENE: Svindlerne lot som om de samarbeidet med et kjent engelsk leveringsbyrå. Det gjorde de ikke. Foto: TV2 Vis mer

- Vi fikk ikke kontakt med de vi fram til da hadde utvekslet e-poster med. Vi hørte ingenting. Da vi kontaktet huseieren i Trondheim, sa han at det ikke var noen bolig til utleie der, sier Albert til Dagbladet.

De ønsker å advare andre som skal ut i boligmarkedet. Annonsene var proffe og selv små detaljer som stempler, framsto som helt ekte, ifølge brødrene.

- I ettertid ser jeg jo hvor dumt det kan virke at jeg overførte pengene, men utleieren overbeviste meg med egen hjemmeside og et eiendomsmeglerfirma som betalingen skulle gå gjennom. Alt virket veldig proft, og jeg ble overbevist, sier Albert til «TV 2 hjelper deg».

- Nå svir det bare. Det er veldig, veldig kjipt, sier Øien til Dagbladet.

Møllerhaug er ikke i tvil:

LEIT: Brødrene angrer bittert på overføringen. Foto: TV2
LEIT: Brødrene angrer bittert på overføringen. Foto: TV2 Vis mer

- Dette er åpenbart en som er veldig flink til å gjemme seg, og som legger mye ned i det å gjemme seg, og som gjør dette her profesjonelt, hevder han om engelskmannen.

TILBAKE TIL START: Brødrene Albert og Pål Øien. Foto: TV2
TILBAKE TIL START: Brødrene Albert og Pål Øien. Foto: TV2 Vis mer