Bande stjeler sexy undertøy

Opp mot 100 proffe tyver har i løpet av kort tid robbet butikker i flere byer for mer enn en halv million kroner i truser, BH-er og kosmetikk.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Undertøysbanden har slått til mot flere byer på Øst- og Sørlandet, og beveger seg raskt mellom politidistriktene. I løpet av under en time kan de ha slått til mot flere butikker i samme kjøpesenter - uten å ha blitt merket.

- Det blir ofte først oppdaget i etterkant, sier sikkerhetskoordinator i Handels- og Servicenæringens Hovedorganisasjon (HSH), Thor Martin Bjerke, til Dagbladet.

Dyre varer

Tyvene går etter kvalitet og stjeler bare dyr kosmetikk, parfyme og sminke. Det samme gjelder dameundertøy. Byttet er nesten uten unntak internasjonale merkevarer som kan selges i Europa.

- Tre kvinner kom. Én konsentrerte seg om undertøysavdelingen, og de to andre om kosmetikkavdelingen, sier en butikkansatt på Lillehammer til Gudbrandsdølen Dagningen (GD).

HSH forsøker å skaffe seg størst mulig oversikt over banden, spesielt ettersom politiet så langt har behandlet hvert av tyveriene som enkelttilfeller.

- Det har vært et problem for oss at tyvene slipper unna med mindre bøter. Dette er organisert kriminalitet, sier Thor Martin Bjerke.

Svært effektive

HSH anslår at det er 80- 100 kvinner og menn med vietnamesisk opprinnelse som opererer på kryss og tvers av Norge. Anslaget er beregnet etter flere pågripelser, og blir ikke avfeid av politi som sikkerhetskoordinator Bjerke har vært i kontakt med.

Tyvene kan få med seg varer for mellom 8000 og 20000 kroner i hver butikk, og de blir beskrevet som svært effektive. De plukker ikke ned undertøyet fra stativene, men røsker med seg alt som henger der. Betjeningen merker derfor sjelden tyveriene før de ser helt tomme stativer og hyller.

Det finnes ingen eksakte tall på hvor mye gjengen har robbet norske butikker for, men Bjerke sier HSH vet at det er tatt varer for godt over en halv million kroner den siste tida. Han tror imidlertid tallet er mye høyere.

«Sersjanten»

Tyvene bruker flere metoder for å få med seg varene:

  • Store skinnbager og hemmelige lommer.
  • Poser med aluminiumsfolie som hindrer at alarmen utløses.
  • Verktøy som fjerner alarmbrikkene.

Medlemmene av banden er veldig lojale og tyster ikke på hverandre når de blir tatt. De gangene de blir oppdaget, løper de. De er derimot ikke voldelige når de blir stoppet.

Det er stort sett to- tre kvinner og en mann som utfører hvert enkelt tyveri. Mannen står plassert slik at han har full oversikt over kvinnene og de ansatte i butikken. Ifølge GD kalles mannen som passer på «Sersjanten».

Kripos koblet inn

HSH har nå gått ut med advarsler til medlemmene sine, og viderebringer informasjon de samler inn til Politidirektoratet.

Direktoratet ser ikke den samme sammenhengen som HSH, og vil ikke si at en bestemt gruppe står bak ranene. I oktober besluttet de likevel å be Kripos kartlegge eventuelle miljøer som kan stå bak tyveriene.

Kripos kunne i går ikke uttale seg om hvor langt de har kommet i dette arbeidet.

TOK DEM: Sikkerhetssjefen har avslørt hvordan gjengen jobber, og har dermed jaget dem fra senteret.