Bandene herjer

- Organiserte kriminelle bander i områdene rundt Tsjetsjenia er det største hinderet for å få nødhjelpen fram til de lidende flyktningene fra den utbombede republikken.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- I frykt for kidnappinger og at hjelpen rett og slett skal bli stjålet, vegrer utenlandske hjelpeorganisasjoner seg mot å gå inn i området.

Dette sier Stein Støa i Flyktningerådet. Han har nylig besøkt Ingusjetia og Stavropol-regionen i Russland, områdene som ifølge offisielle russiske kilder har tatt imot 220000 flyktninger fra Tsjetsjenia.

Flyktningene lever på et minimumsnivå og får ikke nok næring. Dette øker faren for epidemiske sykdommer. På grunn av den strenge vinterkulda er det stort behov for varme klær, sko og brensel.

Men det kommer svært lite hjelp fra utlandet inn i området. Selv FNs hjelpeorganisasjoner vegrer seg på grunn av risikoen.

- Kriminelle gjør arbeidsforholdene for utenlandske hjelpeorganisasjoner helt uholdbare. Dette er en viktig grunn til at så få har gått inn med massiv nødhjelp til krigsflyktningene, sier Støa.

Kidnappinger

Støa er spesielt bekymret for sikkerhetssituasjonen for hjelpearbeiderne.

- Utlendinger blir sett på som hard valuta av bandene, og selv om ingen utlendinger har vært kidnappet i de siste månedene, er dette en konstant trussel, forteller Støa.

Kidnapperne er svært godt organisert og svært godt informert om hvilke utlendinger som er i området og deres bakgrunn. Støa forteller at kidnapperne gjerne selger sine ofre videre til andre grupper som så krever løsepengene.

- Dette gjør det enda vanskeligere å få løslatt bortførte ettersom de har blitt en investering for de kriminelle bandene, sier Støa.

Stjeler hjelp

Støa forteller at hjelpesendinger har endt opp hos tsjetsjenske krigsherrer eller blitt solgt av kriminelle.

- Det er viktig for det internasjonale bistandsmiljøet å kunne etablere sikre kanaler fram til de som trenger hjelpen. Den kriminelle aktiviteten i området gjør dette vanskelig, sier han.

For at hjelpen skal komme fram, har organisasjonene stablet på beina et eget distribusjonssystem. Siden julaften har de delt ut sko og vinterklær til 7500 flyktninger.