Båndene løsner

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon
  • I Danmark har LO avviklet pengestøtten til det sosialdemokratiske partiet. Det skjedde på en ekstraordinær kongress forrige helg. Dansk LO har siden 1995 fått medlemstallet redusert med 90000 og ønsker nå å endre profil og praksis i håp om å snu trenden og også øke mulighetene for nærmere samarbeid med de andre store hovedorganisasjonene. Det er dessuten et faktum at en stor del av dansk LOs medlemmer stemmer på andre partier.
  • Også her hjemme er båndene mellom LO og Ap i ferd med å løsne. LO-lederen sitter ikke lenger i Ap's sentralstyre, og det kollektive medlemskapet i Ap er for lengst avviklet. LO-leder Gerd-Liv Valla har signalisert at også den økonomiske støtten LO tradisjonelt har gitt til Ap, og sist også til SV, foran valgkampen, kan bli avviklet på neste kongress i 2005. Foran valget i 2001 bevilget LO-kongressen 2,5 millioner kroner til Ap og 500000 kroner til SV. I tillegg har LO de siste åra utvidet samarbeid nærmere med andre partier. LO-lederen har opptrådt både på SVs og Frp's landsmøter.
  • At båndene til Ap sakte, men sikkert løsnes, betyr imidlertid ikke at de brytes. Årlig bevilger LO fem millioner kroner til fagligpolitisk samarbeid mellom LO og Ap. Den innflytelsen som måtte gå tapt ved at Valla ikke sitter i Ap's sentralstyre, håper organisasjonen å beholde gjennom den såkalte samarbeidskomiteen. Erfaringene fra den svenske valgkampen i fjor, da sosialdemokratene og LO samarbeidet tett, har gitt fornyet tro i den norske arbeiderbevegelsen på at et slikt samarbeid er fruktbart. Og det vil trolig fortsette i ulike former så lenge begge parter ser seg tjent med det.
  • Men den danske beslutningen viser at samarbeidet slett ikke er uten kostnader. Mange arbeidstakere vil kvie seg for å betale kontingent til en organisasjon som støtter et bestemt parti. Og partiet som mottar støtte, vil alltid mistenkes for å løpe arbeidstakernes, og ikke velgernes, ærend. Både for organiserte arbeidstakere og partier vil gjensidig uavhengighet være det beste. Det vil styrke troverdigheten i begge leirer.