Båndene mellom mor og barn er mye sterkere enn forskerne har trodd

Fosterceller kan beskytte mamma mot sykdom lenge etter fødselen.

KNYTTER BÅND: Nyere forskning har vist at mor  under svangerskapet får celler fra fosteret. Samtidig får babyen celler fra mor. Foto: NTB Scanpix
KNYTTER BÅND: Nyere forskning har vist at mor under svangerskapet får celler fra fosteret. Samtidig får babyen celler fra mor. Foto: NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): På slutten av 1800-tallet viste den tyske vitenskapsmannen Georg Schmorl hvordan celler fra en baby kan gjemme seg i mors kropp etter fødselen.

Nå - mer enn hundre år seinere - har forskerne så vidt begynt å forstå hva disse cellene gjør, skriver NPR.

Funnene kan gi svar på hvordan kreft og autoimmune sykdommer innvirker på kvinner. Men funnene innebærer også noe annet - noe som kan være rart å tenke på:

Du har trolig celler i kroppen din som stammer fra eldre søsken. Kanskje har du også celler fra bestemora di eller til og med oldemora di.

- Invasjon - Svangerskap har alle elementer av fremmed invasjon i seg. Fosteret har ikke de samme genene som mora, så på en måte er det en fremmed inni moras kropp, sier doktor Hilary Gammill, ekspert i fostermedisin ved Washington-universitetet i Seattle.

Og den menneskelige morkaka (placenta) er langt mer invaderende enn det man finner ellers i dyreriket. Den brer seg ut og tar tak i mors blodårer for å kontrollere blodstrømmen.

Dette sikrer at fosteret får den næringen det trenger, men i løpet av denne prosessen gir faktisk babyen mor en gave.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer