Bander rundstjeler juletogene

Organiserte bander stjeler, raner og terroriserer OsloS. Passasjerer blir rundstjålet når de venter på buss, tog og trikk. Tyvene stjeler bagasjen og vesker mens du går av og på toget. NSB og politiet advarer nå alle passasjerer som skal til og fra Oslo.Slik jobber tyvene

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Tyvebander har lagt «julejobben» til Oslo. Som skygger jobber de i sentrum og rundt Oslo Sentralstasjon. Kvinner og menn stjeler og raner, tar julegaver, lommebøker og kofferter. Kvinner er særlig utsatt. Tyvene skyr ingen midler, er raske og samarbeider som brødre.

- Vi skal være spesielt oppmerksomme i dag, sier Isabell Løvgavlen som er teamleder hos NSB på Oslo S. 22. desember blir en svært folksom dag på grunn av alle juleavgangene

- Det nye er at folk blir frastjålet bagasje når de er på perrongen eller på vei inn i toget. Mange har blitt utsatt på «hjelpsomme» personer som bærer inn bagasjen, men som i neste omgang stikker avgårde med verdisakene, advarer hun.

Fotpatruljer

- De kan sitt fag. De vet hvor det er videokameraer og hvor vi holder utkikk. De er overalt. Ser de at vi aksjonerer et sted, kan du være sikker på at de gjør nye brekk et par andre steder, sier en vekter.

Politiet og NSB advarer mot situasjonen på og rundt Oslo S.

- Det er all grunn for publikum å passe ekstra godt på i området rundt OsloS i disse juletider. Det er mye organisert kriminalitet i området, sier politiførstebetjent Sigve Bolstad.

Ifølge NSB er det bare en brøkdel som anmelder når en langfingret river til seg en julegave eller en lommebok.

- Vi har så mye å gjøre at vi bare løper fra en melding til en annen, sier en vekter.

NSB og NSB Eiendom har engasjert alt de kan få tak i av vektere og vakter.

- Gjengene jobber godt sammen. De er profesjonelle og det er nesten ikke mulig å ta dem på fersk gjerning.

- De er tilreisende. De fleste er i 20- 30-åra. Det er mest menn, men vi har sett kvinner. Det stjeles mest fra kvinner. Erfaringen er at tyvene blir her i byen noen uker, før de reiser videre til neste by, sier vekteren, som vil være anonym i fare for å bli gjenkjent.

NSB til aksjon

NSB tar i bruk nye metoder for å stoppe tyveriene. Vektere står på perrongen og kontrollerer passasjerer som plutselig forlater toget før avgang. Tyvene velger nesten alltid perronger med flere utganger.

Politiførstebetjent Sigve Bolstad understreker at området rundt OsloS er ett av de mest belastede områdene i Oslo.

- Vi setter selvsagt ekstra folk inn ved juletider. I desember er vi mer synlig i området enn ellers, sier Bolstad.

FULL BEREDSKAP: Isabell Løgavlen er teamleder på Oslo S og sier at NSB skal være ekstra på vakt mot tyver på så store trafikkdager som nettopp i dag.