Bandidos-boss tatt for ran

Lars Harnes arrestert på Aker Brygge i natt.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): En MC-leder, en nynazist og et medlem av den såkalte Tveita-gjengen i Oslo ble arrestert under fiaskotranet på Aker Brygge i natt.

Den fengslede nynazisten Daniel de Linde (25) har en rekke kriminelle handlinger på rullebladet. Han ble 30. mars 2000 dømt til ett år og to måneders fengsel etter blant annet en skyteepisode i Dronningensgate 32 i Oslo sentrum. Han traff en 19 år gammel jente i beinet. de Linde er også dømt for overtredelse av våpenloven etter at det ble funnet et våpenlager hjemme hos ham, lageret inkluderte blant annet en maskinpistol.

25-åringen har vært tilknyttet grupperingen Boot Boys og er kamerat av flere kjente og profilerte nynazister. Han er blant annet kjent for å henge i miljøet rundt dobbeltdrapsmannen Johnny Olsen. Han blir også knyttet til en bilbombe som ble sprengt på Holmlia i Oslo en måned før drapet på Benjamin Hermansen.

de Linde ble fengslet mistenkt for å ha sprengt en BMW i lufta. Ifølge det antifascistiske tidsskriftet Monitor ville Bootboys sprenge bilen fordi de trodde den tilhørte en ledende person i B-gjengen.

Bandidos-sjef tatt

Lars Harnes er et av de mest kjente navnene i Bandidos. 34-åringen blir ofte omtalt som Bandidos' president.

Harnes ble i fjor dømt til seks års fengsel for grov og omfattende mishandling av en ung mann. Mannens samboer og barn ble holdt fanget og truet fordi mannen skyldte penger til Bandidos.

Lars Harnes ble dømt blant annet for å ha tvunget opp øynene til offeret opp og ha slått mot øyeeplene hans med plastikkstrips. Deretter helte han vaskemiddel i offerets øyne. Offeret ble også mishandlet med våpen. Harnes ble tatt av politiet da han satt på med en venn som kjørte for fort. Biljakten endte på Aker Brygge, der Harnes ble pågrepet.

Harnes er tidligere dømt for å ha ranet en mann på stasjonen i Lørenskog, bedre kjent som Sesam stasjon.

Statsminister Kjell Magne Bondevik fikk i 1999 sterk kritikk for å ha håndhilst på Harnes og på den måten ha vist den kriminelle mannen respekt og aksept.

Tredjemann skal i flere år ha tilhørt et kriminelt miljø på Tveita i Oslo. Han er dømt for flere mindre forhold, og for å ha planlagt ran av en verditransport.

Kan være planlagt i fengsel

Tor Bach er redaktør i det anti-fascistiske tidsskriftet Monitor. De følger nynazistmiljøet tett. Han mener ulike kriminelle miljøer treffer hverandre i fengselet.

- Det er innlysende at fengselet er et logisk møtested for folk i disse miljøene. Vi sitter på konkret informasjon om at høyreekstremister som er tatt for ran, jobbet i fengselet for å knytte seg kontakter i andre miljøer, sier Bach til Dagbladet.no.

Han vet ikke noe om motivet for ranet denne gangen. Men tradisjonelt har nynazister deltatt i slike ran for å skaffe seg penger til å føre sin ideologiske kamp.

- I nynazistens forskrudde verden kontrolleres bankvesenet av jødene og er fiendens penger. Våpenkjøp, uniformer og trykkeriregninger betales med slike penger, sier han.

I NEVEN: Statsminister Bondevik hilste på voldsdømte Harnes under Stopp Volden-arrangementet i 1999.