Bandidos-dom i dag

I dag får de sju tiltalte i Bandidos-saken sin dom. En person mistet livet da en bombe ble sprengt utenfor MC-klubben Bandidos sitt hovedkvarter i Drammen juni 1997.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

John Gerhard Berg (36), Roger Ekeberg (41), Morten Hoelstad (35), Kai Mosether (32), Hans Mikkelsen (33), Roger Elvsveen (39) og Torkjel «Rotta» Alsaker (41). I en måned har de ventet på dommen fra Drammen tingrett. Den kommer klokka 14 i dag.

Mye spenning retter seg mot Torkjell Alsakers sak. Påtalemyndighetene mener han har vært mangeårig president av Hells Angels, og at han ga ordren om å sprenge hovedkvarteret til den rivaliserende MC-klubben i Drammen. Alsaker benekter begge deler.

Aktor ba om 16 års fengsel for Alsaker, mens han ba om 12 år for det John Gerhard Berg, som har innrømmet at han plasserte bomba og tente på.

- Jeg anser det å gi ordren om å utføre en slik aksjon som det mest alvorlige. Hells Angels er en organisasjon der den som får en ordre, utfører den, sa aktor, statsadvokat Kristian Nicolaisen, i sin prosedyre.

Roger Elsveen, som ifølge tiltalen skal ha oppbevart bombebilen i vaskehallen sin og ha spurt Mosether om han ville kjøre fluktbilen, har også fått en påstand på 12 år. Aktor ba om sju års fengsel for de tre HA-medlemmene Roger Ekeberg (41), Hans

Mikkelsen og Morten Hoelstad, og for Kai Mosether, som har innrømmet at han oppbevarte bomba og kjørte fluktbilen.

Gigant-erstatning

Det står ikke bare om friheten for de tiltalte: Ved en fellende dom risikerer de å måtte stå solidarisk ansvarlig for et erstatningskrav på 300 millioner kroner. Bomben førte til store skader, spesielt å naboen Drammens Is, som måtte legge ned produksjonen etter angrepet. 100 privatpersoner og bedrifter har levert krav.

Det er 12 prosent rente på denne type erstatningskrav. Renteutgiftene det første året for dem som eventuelt blir dømt, vil alene beløpe seg til ca. 35 mill. kroner.

Aktor la også for alle de tiltalte ned påstand om 120 000 kroner i oppreisningserstatning til de etterlatte etter Irene

Astrid Bækkevold, som omkom ved eksplosjonen.