Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Bandidos har rykte på seg for hardhendt pengeinnkreving

Men tingretten i Fredrikstad mener fem torpedoer ikke kan dømmes som mafiagruppe.

FORSVARERE: Øyvind Bergøy Pedersen, Ellen Holager Andenæs og Petar Sekulic forsvarer tre av de tiltalte Bandidos-mennene. Foto: John Terje Pedersen
FORSVARERE: Øyvind Bergøy Pedersen, Ellen Holager Andenæs og Petar Sekulic forsvarer tre av de tiltalte Bandidos-mennene. Foto: John Terje Pedersen Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| (Dagbladet.no): Sju menn og en kvinne er dømt i Fredrikstad tingrett, i en mye omtalt utpressingssak i januar i år.

Kvinnen og de to mennene var tiltalt for å ha leid inn Bandidos for å presse ut penger og eiendeler de mente deres tidligere sjef og forretningspartner skyldte dem.

Bandidos-medlemmene var tiltalt for utpressing, ran og for å ha skutt en annen ansatt i forretningen.

Alle de fem angivelige Bandidos-mennene var tiltalt etter straffelovens § 60a, den såkalte mafiaparagrafen, for å tilhøre en kriminell gruppe.

I tvil

Men retten har frikjent dem alle på dette punktet, etter sterk tvil.


- Retten er ikke i tvil om at det her dreier seg om en organisasjon av en slik fasthet og struktur at den tilfredsstiller kravet til organisert gruppe. Tvilen dreier seg om hovedformålet med klubben er virksomhet som kan straffes med fengsel i minst tre år, heter det i dommen.

Videre skriver dommeren:

- Det er på det rene at Bandidos har rykte på seg for blant annet å drive hardhendt pengeinnkreving og hendelsesforløpet i nærværende sak kan tyde på at dette er riktig. At ingen av de tiltalte har andre inntekter, tyder også på at de livnærer seg på ulovlig måte.

Likevel konkluderer retten med at mafiaparagrafen ikke kan brukes, da dommeren mener det ikke kan bevises at gruppa har som hovedformål å bedrive kriminalitet.

- Det ville være å dømme de tiltalte ut fra rykter og ikke de bevis som er framkommet i saken, skriver dommeren.

Kun en gang tidligere er en motorsykkelklubb blitt dømt etter 60 a, i en dom fra Gulating lagmannsrett i 2006.

Vurderer å anke

De fem mennene var også tiltalt for ran, men dommeren konkluderer at det ikke var snakk om det. Statsadvokat Kristian Nicolaisen vurderer å anke dommen.

- Vi må ta en vurdering i forhold til at de ikke er dømt for ran eller 60a, sier Nicolaisen til Dagbladet.

Advokat Øyvind Bergøy Pedersen forsvarer mannen som i dommen beskrives som hovedmannen bak utpressingen, som er dømt til fengsel i tre år. Han er fornøyd med at klienten ikke er dømt for ran eller for å ha vært del av en kriminell gruppe.

- Men det er oppsiktsvekkende streng straff. Det finnes ikke rettspraksis som skulle tilsi så lang straff, sier Bergøy Pedersen til Dagbladet.

Han vil vurdere å anke dommen. Det samme gjør Petar Sekulic, som forsvarer en av de andre angivelige Bandidos-mennene. Hans klient fikk to år i fengsel.

- Vi er for så vidt fornøyd med at han ikke er dømt for verken ran eller legemsbeskadigelse, men vi vil vurdere å anke straffeutmålingen, sier Sekulic.

Mannen som er dømt for ha skutt den ansatte i kneet ble dømt til tre år i fengsel. Den fjerde mannen ble dømt til to år i fengsel, mens den siste ble dømt til et år og fjorten måneder i fengsel.

De to mennene som var tiltalt for å ha leid inn torpedoene ble begge dømt til halvt år i fengsel. Kvinnen ble dømt til 37 dager i fengsel, som tilsvarer tiden hun satt i varetekt.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling