Bandidos-Harnes løslatt

Den tidligere Bandidos-lederen Lars Harnes sier han har startet et nytt og bedre liv etter frifinnelse.

PÅGRIPELSE: Bandidos-topp Lars Harnes ble pågrepet av politiet torsdag formiddag. Video: Emilie Rydning / Dagbladet Vis mer

Lars Harnes (51) ble i dag framstilt for varetektsfengsling i Oslo tingrett. Den tidligere Bandidos-lederen møtte opp i grå hettegenser og olabukse. Kona hans var til stede i retten mens Harnes var opplagt og svarte godt for seg overfor dommeren.

Oslo tingrett besluttet løslatelse av Harnes. Påtalemyndigheten anket først avgjørelsen, men trakk deretter anken. Harnes ble deretter sluppet fri i dag, fredag, dagen etter at han ble pågrepet.

Frikjent

Han ble i januar frikjent for drapsforsøk på gjengskikkelsen Imran Saber (41) i lagmannsretten etter en nesten fire år langt rettsprosess.

SLUPPET FRI: Oslo tingrett løslater eks Bandidos-topp Lars Harnes. Foto: Privat
SLUPPET FRI: Oslo tingrett løslater eks Bandidos-topp Lars Harnes. Foto: Privat Vis mer

Påtalemyndigheten ville under lagmannsrettssaken heller få Harnes dømt for forsøk grove trusler etter at han ble spanet på ikledd i nylon fra topp til tå, finlandshette og hjelm og bevæpnet med lyddempet pistol i garasjen til Saber.

Det sa lagmannsretten nei til, og Harnes var i praksis en fri mann. Men i sommer forkastet Høyesterett avgjørelsen, og mente lagmannsretten hadde anledning til å ta stilling til om Harnes kunne dømmes for grove trusler.

Dermed vil Oslo-politiet igjen ta opp trusselsaken i retten. Derfor pågrep de nå Harnes, selv om høyesterettsdommen falt 28. juni.

- Han ble forsøkt pågrepet da høyesterettsdommen falt i sommer. Vi har imidlertid ikke påtruffet Harnes på tidspunktet og vet ikke så mye om hvor han har vært. Han kan ha vært på ferie, siden dette var i juli. Vi har sett etter ham tidvis, men politifolk påtraff ham i går, sier politiadvokat Line Presthus til Dagbladet fredag ettermiddag.

- Sjokkert og overrasket

Politiet mener det er fare for gjentakelse om Harnes går fri, og vil påstå forvaring i den kommende rettssaken.

- Harnes er sjokkert og overrasket. Det samme er jeg. At dette kommer nå, virker helt merkelig, sier Harnes' forsvarer Øyvind Bratlien til Dagbladet.

- Dette framstår som veldig underlig. Politiet har hele tida visst hvor han har befunnet seg. Det er ikke noe naturlig grunn til at de pågriper ham nå, sier Bratlien.

Ifølge forsvareren har Harnes siden løslatelsen i januar mekket og kjørt motorsykler, tatt vare på familien, hatt omgang med venner og forsøkt å få seg arbeid. Han skal da ha levd på arbeidsavklaringspenger.

- Ikke kriminell

- Han har tatt det stille og rolig. Pleiet familie og venner og bygget opp igjen de viktige nettverkene han har der. Han har også pusset opp huset, tatt vare på kona og kjørt motorsykkel. Han er ikke kriminell per i dag, og har ikke pådratt seg noe på rullebladet etter at han ble løslatt, sier Harnes.

Ifølge forsvareren ønsker hans klient å komme seg videre i livet, og føler avklaring av denne saken har tatt lang tid og at han har sonet sin dom ferdig med 1272 dager i varetekt. I utgangspunktet ble han bare dømt til elleve måneders fengsel. Harnes har den siste tida blitt religiøs og konvertert til katolisismen.